UTIL. Cum să deosebeşti ouăle PROASPETE de cele VECHI

Înainte de a cumpăra produsele dorite trebuie să aveţi grijă să verificaţi ca acestea să nu fie expirate sau alterate, deoarece vă pot pune în pericol sănătatea. Un aliment la mare căutare în această perioadă este OUL.

RomaniaTV.net
09 apr. 2012, 16:52
UTIL. Cum să deosebeşti ouăle PROASPETE de cele VECHI

Pentru a alege cele mai proaspete ouă trebuie să ţinem cont de câteva lucruri.

În primul rând, marcajele care sunt ştampilate pe ouă şi aplicate pe ambalaje trebuie să fie vizibile şi lizibile. Trebuie specificat că se comercializează numai ouă, ce aprţin categoriei A şi B.

În al doilea rând, trebuie să existe un marcaj prin care se specifică metoda de creştere a păsărilor.

Pentru ambalaje: ouă de găini crescute în aer liber; ouă de găini crescute în hale la sol; ouă de găini crescute în baterii.

Pentru ouă: aer liber; sol; baterii

Un alt aspect extrem de important în alegerea ouălelor este aspectul acestora. Ouăle proaspete sunt acelea care au coaja aspră, porii fiind vizibili. Cele vechi au coaja lucioasă, uneori cu pete, iar porii nu sunt vizibili. Culoarea cojii poate să fie albă, galben-deschis, galben-închis sau cafenie.

Ne putem da seama că un ou este proaspăt dacă acesta are albuşul alb spre roz-deschis, iar gălbenuşul de culoare galben-deschis până spre roşiatic, sferic, aşezat central şi separat de albuş.

La ouăle vechi, gălbenuşul nu mai este separat de albuş, gălbenuşul devine mobil cu formă neregulată, uneori fixându-se de partea internă a cojii. Pe partea internă a cojii pot fi observate pete de culoare închisă care sunt produse de diferite mucegaiuri sau bacterii.

Ouăle trebuie să aibă un marcaj cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploataţiei, pe ou sau pe ambalaj.

Ouăle proaspete sunt şi acelea care dacă sunt puse în apa de la robinet, rămân pe fundul vasului, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau înclinate la maxim 30-45 grade.