Utilizarea intensivă a telefonului mobil poate provoca o boală gravă

Persoanele care petrec mult timp apăsând cu degetele ecranul telefonului mobil tip smartphone riscă să dezvolte sindrom de tunel carpian, o problemă de sănătate care afectează mâinile, informează Upi.com citând rezultatele unui studiu realizat în Hong Kong.
Romania TV
26 iun. 2017, 16:27
Utilizarea intensivă a telefonului mobil poate provoca o boală gravă

Cercetarea a descoperit o asociere între utilizarea intensivă a smartphone-ului și a altor dispozitive electronice operate manual și un risc mai mare de a suferi de dureri la nivelul mâinilor și încheieturilor, un simptom binecunoscut al sindromului de tunel carpian.

Tunelul carpian reprezintă o regiune fibro-osoasă situată la încheietura mâinii, alcătuită din oase și ligamente. În această zonă se află tendoane care permit îndoirea degetelor, dar și așa-numitul „nerv median”, care se întinde de la antebraț la palmă și conferă capacitatea tactilă.

Sindromul de tunel carpian se poate manifesta în urma presiunii repetate la nivelul încheieturii mâinii, în zona în care nervul median se prelungește către palmă.

Potrivit autorului cercetării, Peter White, profesor asistent în cadrul Universității Politehnice din Hong Kong, o cauză comună a acestei afecțiuni o reprezintă condițiile de muncă ce presupun „mișcări repetate, forțate sau neobișnuite ale mâinii, cum ar fi spre exemplu apăsarea tastelor”. Ca urmare, de multe ori apar dureri, ce se pot prelungi în partea de sus a mâinii, dar și senzație de amorțeală ori furnicături în degete și slăbirea forței la nivelul palmelor.

Pentru a afla dacă utilizarea telefonului mobil inteligent poate cauza sindrom de tunel carpian, White și colegii săi au continuat o cercetare realizată anterior de ei la care au participat 500 de studenți de la Universitatea din Hong Kong împărțiți în două grupuri — unul a folosit în mod intensiv dispozitive electronice mobile, timp de cinci sau mai multe ore pe zi, iar al doilea a făcut acest lucru mai puțin de cinci ore pe zi. Concluziile acestui studiu au fost că peste jumătate dintre cei care au utilizat în mod intensiv telefoane mobile, tablete și console au raportat dureri sau disconfort musculoscheletal, spre deosebire de numai 12% dintre cei cuprinși în al doilea grup.

Noua cercetare a fost efectuată pe 48 de studenți care au luat parte la primul studiu. O jumătate dintre ei au utilizat dispozitivele mobile, în medie, peste nouă ore pe zi, iar cei din al doilea grup au făcut acest lucru mai puțin de trei ore pe zi. Potrivit rezultatelor, durerile au fost mai frecvente la utilizatorii intensivi.

Cu cât o persoană utiliza mai des dispozitivele mobile cu atât mai intensă și mai de durată era durerea, notează oamenii de știință n studiul publicat în jurnalul „Muscle and Nerve”.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru este influențat de forma dispozitivului pe care sunt apăsate și glisate în mod repetat degetele. Ca urmare, ligamentul principal și nervul median se măresc, iar cel din urmă se aplatizează.

Pentru minimizarea riscului, White sfătuiește utilizatorii să țină încheietura mâinii cât mai dreaptă atunci când folosesc dispozitivele mobile. „Ar trebui reduse mișcările repetitive efectuate cu degetele și cu degetul mare, în special atunci când este utilizată o singură mână. De asemenea, este important să se facă pauze regulate pentru a se permite un timp de recuperare și pentru prevenirea stresului prelungit”, a spus el.

Dr. Dori Cage, specialistă în chirurgia mâinii, a pus însă la îndoială riscul pe care îl presupune în acest sens uilizarea smartphone-ului. „Corelația strânsă dintre sindromul de tunel carpian și utilizarea telefonului inteligent este surprinzătoare; eu nu am observat-o în cariera mea”, a spus Cage, purtătoare de cuvânt a Academiei americane a chirurgilor ortopezi. „Este puțin probabil ca populația generală să folosească telefoanele mobile într-o asemenea măsură”, a adăugat ea menționând că „această problemă afectează doar un mic procent dintre utilizatorii telefoanelor mobile”.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări