Utilizatorii de trotinete vor fi obligați să dețină RCA. Legea intră în vigoare de anul viitor, conform unei Directive Europene

Cei ce dețin trotinete electrice vor fi obligați de la finalul anului viitor să plătească RCA, conform Directivei Europene MTPL (Motor Third Party Liability).

10 oct. 2022, 10:07
Utilizatorii de trotinete vor fi obligați să dețină RCA. Legea intră în vigoare de anul viitor, conform unei Directive Europene

O Directivă Europeană intrată în vigoare în decembrie anul trecut aducea schimbări semnificative în ceea ce privește regulile RCA.

Aceste schimbări se vor aplica în România, cel mai probabil la finalul anului viitor. Tuturor utilizatorilor de trotinete electrice le va reveni obligativitatea de deținere RCA. Pentru cei care folosesc trotinete închiriate, încheierea asigurării este responsabilitatea firmei care oferă serviciul, această prevedere fiind reglementată de noua Directivă MTPL (Motor Third Party Liability).

Nu poate fi stabilit încă prețul viitoarei asigurări, dar se preconizează că va intra în vigoare cel târziu până în 2024. Noua Directivă le impune tuturor statelor membre Uniunii Europene, cel târziu până la finalul anului 2023, să-și adapteze propria legislație.

Citește și: COD RUTIER 2022. Cum vor circula trotinetele electrice în Bucureşti, un nou regulament DOCUMENT

La nivelul României se lucrează deja la un draft de act normativ care să preia prevederile Directivei, conform Economica. În prezent, există mai multe oferte de asigurări de răspundere pentru cei ce conduc trotinete electrice.

Ce beneficii aduce polița RCA unui asigurat

Asiguratul poate beneficia de protecție pentru o gamă de riscuri, precum:

  • daune materiale și vătămări corporale;
  • deces cauzat de fapte comise din culpă de către asigurat;
  • daune rezultate din utilizarea trotinetelor electrice (limita poate ajunge și până la 1.000 de euro);
  • acoperirea cheltuielilor efectuate de asigurat în procesul civil, în cazul în care a fost obligat la repararea prejudiciului cauzat.

Această nouă regulă aduce schimbări importante pentru șoferi. Ele vizează creșterea limitelor asigurate, atât pentru daune materiale cât și pentru vătămări corporale și daune morale și introducerea unui comparator indepenedent de prețuri în toată țara. Astfel, datorită celei de a doua prevederi, șoferii vor putea beneficia de RCA la un preț mai scăzut decât cel standard.

Citește și: Autoritățile locale din Piatra-Neamț strâng cureaua și îi trimit pe polițiști la intervenții pe trotinete electrice. Cum au reacționat oamenii legii