Vă amintiţi de Frankfurt de la „Vacanta Mare”? Iulian Ilinca, de nerecunoscut la 42 de ani

Iulian Ilinca a rămas în memoria telespectatorlor graţie rolului "Frankfurt" pe care l-a interpretat în show-ul trupei de comedie "Vacanţa Mare". Toată lumea şi-l aminteşte pentru celebra replică "Te sparg, să moară mama".

14 iun. 2015, 13:33

Iulian Ilinca a făcut parte, ani de zile, din trupa de comedie „vacanţa mare”, alături de care a cunoscut succese după succese.

Actorul i-a dat viaţă personajului „Frankfurt”, celebru pentru replica „Te sparg, să moară mama!”. După ce show-ul celor de la „Vacanţa mare” s-a destrămat, Iulian Ilinca nu a renunţat la actorie. Nu a mai apărut la televiziune, dar este foarte activ în teatru. Ajuns astăzi la vârsta de 42 de ani, Iulian Ilinca, alias „Frankfurt”, este ceva mai împlinit din punct de vedere fizic, dar are aceeaşi energie debordantă ca în urmă cu ani.

Vacanta Mare a fost si va ramane unul dintre cele mai iubite grupuri umoristice din Romania. Momentul care a marcat evolutia grupului a fost in primavara anului 1992 la festivalul umoristic „Burduful de Aur” unde au obtinut locul doi. Atunci au fost remarcati de impresarul Nicu Dragosin. Acesta va avea un rol decisiv in evolutia grupului. Nicu a fost cel care a vazut in cei trei un viitor trio de success in divertismentul romanesc si cel care i-a convins sa faca pasul catre profesionalism.

Astfel „Vacanta Mare” incepe o noua etapa in evolutia sa. Sunt organizate spectacole in diverse locatii din tara pentru ca odata cu trecerea timpului grupul sa devina din ce in ce mai popular. La inceput sustineau anual 4 turnee: doua turnee nationale in primavara si vara, doua turnee la mare si din cand in cand in diferite orase din tara. Spectacolele lor au inceput sa aiba succes. Coloana sonora a melodiei „The Final Countdown” a trupei Europe marca inceputul fiecaruia dintre ele iar finalul era dat de o adaptare dupa „Floare de Iris” si melodia „Taranul e pe camp” cantata de cei trei impreuna cu publicul din sala. Spectacolele aveau intre 5-10 scheciuri a cate 5 – 10 minute fiecare urmate de cantece celebre carora le schimbau versurile prin care ironizau evenimentele politice si culturale ale vremii. Pe langa scheciurile diverse erau prezente la fiecare spectacole cele din seria Crapu si Menumorut, Garcea ori Leana si Costel

Vacanta Mare cunoaste primul moment dificil pe 16 iulie 1999, cand Dan Sava a murit intr-un tragic accident de masina. Dupa acest deces cei doi membrii ramasi au continuat cu Vacanta Mare integrand in acelasi an in grup un nou membru – Florin Petrescu si tot in aceasta perioada apar emisiuni cu Vacanta Mare la Pro Tv. Primele emisiuni erau saptamanale la ore de maxima audienta. In anii 2001 – 2002 inregistrau audiente record, de circa 2,2 milioane de telespectatori, audiente apropiate de cele ale meciurilor de fotbal cu importanta.

Potrivit vacantamare.org, în timpul colaborarii cu Pro Tv, grupul a realizat si doua filme de lung metraj, „Trei frati de belea” si „Garcea si Oltenii” care detine recordul pentru cel mai vizionat film de dupa 90′, aproximativ 290.000 de spectatori.

In prima parte a anului 2007, Vacanta Mare s-a mutat de la Pro Tv la Kanal D insa proiectul nu s-a bucurat de acelasi succes pentru ca in aprilie 2009 contractul dintre cele doua parti sa se incheie.

Personaje celebre create de grupul Vacanta Mare:

Garcea – interpretat de Mugur Mihaescu – prezinta imaginea politistului rutier incult ce ii ameninta intodeauna pe cei din jur

Leana si Costel – prezinta o familie de tarani din Sadova formata din Leana (Mugur Mihaescu), Costel (Radu Pietreanu), Axinte (Florin Petrescu) si Lila (Mirela Stoian).

Crapu si Menumorut – doi dintre cei mai versati hoti

Boier Moflea si Voda – Mugur Mihaescu & Radu Pietreanu – prezinta o imagine ironica a domnitorului Stefan cel Mare si a unuia dintre boierii sai – Moflea.

Ungurul si Ardeleanul – un maghiar pe nume Istvan Pisti Kopefalagyi (Mugur Mihaescu) – reprezentantul minoritatii maghiare, cel care se vaita intodeauna Europei ca este nedreptatit in Ardeal si un ardelean getbeget – baciul Gheorghe (Radu Pietreanu).