Va creşte numărul pensionarilor care beneficiază de ajutorul de energie. Cine va primi 750 de lei în 2024

În contextul actual, numărul pensionarilor care se bucură de ajutorul financiar pentru energia termică este în creștere. Această măsură vine în sprijinul celor cu venituri mai mici, asigurându-le accesul la necesitățile de bază, inclusiv la încălzirea locuinței. Iată cine sunt cei care primesc acești 750 de lei!

17 feb. 2024, 11:46
Va creşte numărul pensionarilor care beneficiază de ajutorul de energie. Cine va primi 750 de lei în 2024
Va creşte numărul pensionarilor care beneficiază de ajutorul de energie. Cine va primi 750 de lei în 2024

Va creşte numărul pensionarilor care beneficiază de ajutorul de energie. Pensionarii care au depășit plafonul de 2.000 de lei pe lună, în urma indexării cu 13% a pensiilor, pot beneficia în continuare de acest sprijin. Concret, aceștia vor primi un card special pentru energie, alimentat cu suma de 750 de lei în aprilie 2024. Totodată, această facilitate se aplică și celor care s-au pensionat în ultimul an și care au o pensie sub 2.000 de lei.

Suma de 750 de lei de pe cardul de energie poate fi folosită până la data de 1 martie 2024. Acești bani sunt meniți să ajute la acoperirea costurilor cu energia, inclusiv pentru montarea de repartitoare, și pot fi direcționați către plata facturilor.

Citeşte şi: Cine beneficiază de „Trusoul noului-născut” în 2024. Ajutorul din partea primăriei este în valoare de 2.000 de lei

Un aspect important este că, conform unei Ordonanțe de Urgență recent adoptate, banii rămași pe cardul de energie pot fi utilizați și după ce pensionarii depășesc plafonul de 2.000 de lei pe lună. Această măsură asigură că beneficiarii continuă să beneficieze de sprijinul necesar, indiferent de modificările în veniturile lor lunare. „Deţinerea cardului de energie confirmă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea preţului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente şi sau restante la furnizorii de energie, sau, după caz, al sprijinului pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică”, se arată în proiectul de OUG.

Condiții pentru obținerea ajutorului financiar:

  • să aibă vârsta de minim 60 de ani și venituri lunare de până la 2.000 de lei;
  • să fie pensionari de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri similare;
  • persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare sub 2.000 de lei;
  • familiile și persoanele singure care primesc ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau ajutor social conform legii.

Citeşte şi: Ajutorul de deces 2024, majorat de la 1 ianuarie. Cum se poate obține

În concluzie, această măsură vine în întâmpinarea nevoilor pensionarilor cu venituri mai mici, asigurându-le accesul la energie termică și contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora.