Va intra Marea Britanie în recesiune? Economia s-a contractat în trimestrul patru din 2012

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut, au anunţat, miercuri, autorităţile britanice, stârnind temeri că ţara ar putea intra din nou în recesiune.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 13:03
Va intra Marea Britanie în recesiune? Economia s-a contractat în trimestrul patru din 2012

Biroul Naţional de Statistică a anunţată că PIB s-a contractat cu 0,2%, uşor peste estimarea de 0,1% a economiştilor consultaţi de Reuters.

Date separate, din industria bancară, au arătat o scădere puternică a creditării către companii nefinanciare în decembrie, după creşterea din noiembrie, potrivit cotidianului Financial Times.

Potrivit Asociaţiei Bancherilor Britanici, creditarea pentru companiile care formează coloana vertebrală a economiei britanice a coborât cu 2,3 miliarde de lire sterline în decembrie, peste media de 500 de milioane de lire a precedentelor şase luni.

„Cererea pentru finanţare din partea industriei rămâne redusă, întrucât temerile economice şi lipsa încrederii afectează planurile de împrumut, mai ales în sectoarele industriei prelucrătoare şi construcţiilor”, potrivit asociaţiei bancherilor.

Depozitele au crescut cu 16 miliarde de lire în 2011, au notat bancherii, jumătate faţă de avansul din anul anterior.

Sectorul serviciilor, cu cea mai mare pondere în economia britanică a stagnat în trimestrul al patrulea, potrivit datelor anunţate miercuri.

Construcţiile au scăzut cu 0,5%. Industria prelucrătoare a coborât cu 0,9%, iar utilităţile cu 4,1%.