Vacanța de Crăciun. Cât vor sta elevii departe de tablete

Conform structurii anului scolar 2020-2021, aprobata de Ministerul Educatiei, vacanta de iarna a elevilor incepe inainte de Craciun si se incheie pe 10 ianuarie, urmand ca de pe 11 ianuarie sa reinceapa cursurile.
Filip Stan
25 nov. 2020, 09:33
Vacanța de Crăciun. Cât vor sta elevii departe de tablete
Vacanța de Crăciun: In acest an scolar,

Elevii din România mai au o lună de școală, până la prima vacanță. Pe 23 decembrie 2020 începe vacanța de Crăciun, care durează două săptămâni și jumătate, până pe 10 ianuarie 2021, prevede structura anului școlar 2020-2021.Amintim că, pentru prima dată în istoria recentă, toți elevii din România învață exclusiv online încă din primul semestru, până cel puțin pe 9 decembrie, toate școlile și grădinițele fiind închise din cauza pandemiei COVID-19 pe data de 9 noiembrie 2020.

Vacanța de Crăciun: 23 decembrie 2020 -10 ianuarie 2021

In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura parcurgerea integrala a programelor scolare.

Crăciunul în pandemie. Liderii UE se tem că mersul în vacanţă va declanşa al treilea val de coronavirus

Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situatii obiective de urgenta (intemperii, epidemii, calamitati) NU se poate realiza in perioada vacantelor scolare.

Dupa ce vor reveni din vacanta de iarna, elevii mai au o vacanta peste alte 3 saptamani, cea intersemestriala, care va fi cuprinsa intre 30 ianuarie – 7 februarie 2021.

Va mai exista o vacanta de primavara, intre 2 – 11 aprilie si 30 aprilie – 9 mai.

Tot in perioada vacantei de primavara se organizau, in general, etapele nationale ale olimpiadelor scolare, potrivit unui calendar specific. Ramane de vazut ce decizii se vor lua anul acesta cu privire la olimpiade si daca se vor mai desfasura in conditiile speciale de pandemie.

Din 10 mai pana in 18 iunie urmeaza iar cursuri, iar apoi elevii intra in vacanta de vara.

Vacante scolare 2020-2021:

• Vacanta de iarna (23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021)

• Vacanta intersemestriala (30 ianuarie – 7 februarie 2021)

• Vacanta de primavara
* Pastele Catolic (2 – 11 aprilie)
* Pastele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)

• Vacanta de vara (18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor incepe cursurile anului scolar 2021-2022).

Elevii de clasa a XII-a vor avea doar 32 de săptămâni de școală, pentru ei cursurile urmând a se încheia pe 4 iunie 2021. La clasa a VIII-a, numărul de zile de școală este 165 din cauza Evaluării Naționale: vor face 33 de săptămâni de școală, care se încheie pe 11 iunie 2021.

Avocatul Poporului cere un punct de vedere de la Ministerul Educației, după ce OMS a recomandat redeschiderea școlilor

Vacanta de CrăciunInstituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu după ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat menținerea școlilor deschise, chiar și în condiții de pandemie, și s-a adresat Ministerului Educației, de la care a cerut un punct de vedere.

Adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, a cerut secretarului de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Ion, un punct de vedere legat de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ.

„Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, este mesajul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în faţa creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel european. State unde au fost înregistrate recent peste 20.000 de cazuri zilnic, cu toate că nu au putut evita impunerea restricţiilor, au optat pentru menţinerea şcolilor deschise, cu respectarea strictă a condiţiilor de distanţare sau igienă, purtatul măştii sau aerisitul frecvent al claselor, menţionează Molnar Zsolt în documentul adresat secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, relatează Agerpres.

Molnar Zsolt afirmă că în România aproape 3 milioane de elevi desfăşoară actul educaţional în sistem online, acolo unde este posibil.Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, aproape jumătate dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, având în vedere că educaţia trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată şi nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor aflaţi în medii defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale, susține Molnar Zsolt.

Potrivit unor studii realizate de World Vision România, „şcoala online, în mediul rural, rămâne o utopie: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a restricţiilor, iar în unul din trei sate în care World Vision România este prezent există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile”.

Nu în ultimul rând, decizia de a închide şcolile nu a prevăzut un plan de măsuri pentru zonele în care şcoala online nu funcţionează, argumentează Molnar Zsolt.

Potrivit acestuia, studiile internaţionale realizate în această perioadă arată că, de la debutul pandemiei, foarte puţine şcoli au devenit focare de COVID-19, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia într-un raport din 21 octombrie că, la majoritatea infecţiilor sau cazurilor de COVID-19 raportate la copii, infectarea s-a produs acasă.

„Faţă de toate aceste împrejurări (…), instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Astfel, vă rugăm să formulaţi un punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ”, solicită Molnar Zsolt.

 

DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
A lăsat lumea interlopă, dar l-au doborât facturile. Afacerile lui Nuțu Cămătaru intră în picaj
Capital.ro
Interzis pentru românii care au casă la curte. Vecinul te poate reclama la primărie
Playtech.ro
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul dineu
DailyBusiness
Ce alimente să eviți atunci când bei cafea. Unele combinații pot afecta gustul sau stomacul
Adevarul
Crimă oribilă pe un iaht de lux, din Bahamas. O tânără de 20 de ani, ucisă de un mecanic al navei
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Zodii care dramatizează mereu. Fac din țânțar armăsar
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Preț carburanți vineri, 11 iulie 2025: Cât a ajuns să coste un litru de benzină azi
Cancan.ro
Ultima dorință a Luizei, tânăra care a murit după ce a născut, este sfâșietoare. Soțul ei nu a mai apucat să-și țină promisiunea: 'Îi era foarte
Playsport.ro
Cele mai periculoase stațiuni după lărgirea plajelor. Ce zone trebuie evitate de turiști și unde au apărut gropi de peste 3 metri
Capital.ro
Regulă pentru românii care au copaci în curte. Legea spune clar: Vecinul trebuie să plătească!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Fonduri europene de 200.000 de euro pentru români! Cum se pot obține banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spor de femeie și de nesimțire: cum a devenit SAPE exemplul perfect al imposturii bugetare