Vacanţa de iarnă a elevilor a fost scurtată oficial. Documentul a apărut în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial a fost publicat vineri seara ordinul ministrului educației privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022.

05 nov. 2021, 19:09
Vacanţa de iarnă a elevilor a fost scurtată oficial. Documentul a apărut în Monitorul Oficial

Şcoala se reia în format fizic de luni, iar vacanţa de iarnă se scurtează. Modificările anunţate azi de minsitrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au apărut vineri seară în Monditorul Oficial.  Principala modificare îi vizează pe elevii din ciclul gimnazial și cel liceal. Aceștia vor reveni la școală, după vacanța de iarnă, în data de 3 ianuarie, în loc de 10 ianuarie, cum era planificat inițial. Modificarea nu se aplică elevilor din clasele primare. În săptămâna 3-10 ianuarie ar trebui recuperată una dintre cele două săptămâni de vacanță din perioada 25 octombrie – 8 noiembrie, vacanță impusă de situația epidemiologică.

Ordinul comun a fost modificat: Reluarea cursurilor cu prezența fizică, valabilă pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar unde 60 % din personal e vaccinat
O altă modificare vizează împărțirea anului școlar pe semestre. În forma inițială, primul semestru trebuia să se termine odată cu vacanța de iarnă. Potrivit noului ordin de ministru, semestrul II urmează să înceapă abia pe 17 ianuarie. Cu alte cuvinte, semestrul I se prelungește cu o săptămână pentru elevii din ciclul primar și cu două săptămâni pentru elevii de gimnaziu și de liceu (3-17 ianuarie).

Școlile pot lua formal deciziile de deschidere cu prezență fizică sau online, pe baza ratei de vaccinare a angajaților, după ce ordinul de ministru modificat a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că în acest an şcolar se renunţă la săptămâna „Şcoala altfel” pentru a recupera una dintre cele două săptămâni de vacanţă de care elevii au beneficiat în a doua jumătate a lunii octombrie din cauza evoluţiei pandemiei de COVID-19. Cîmpeanu precizează că datele la care se va termina anul şcolar 2021-2022 şi cele programate pentru examenele naţionale susţinute de elevii claselor a VIII-a şi a XII-a nu se modifică.

Acesta a precizat că semestrul al doilea al anului şcolar se va încheia pe 27 mai pentru elevii claselor a XII-a, pe 3 iunie pentru clasele a VIII-a şi pe 10 iunie pentru toţi ceilalţi elevi, cu excepţia elevilor din învăţământul profesional şi tehnologic, care vor încheia anul şcolar pe 1 iulie.

Scenariile de redeschidere a şcolilor. Cîmpeanu: Şcoala va începe pentru toţi elevii şi copiii de grădiniţă din 8 noiembrie, şi la stat şi la privat. S-a stabilit cine merge fizic la cursuri, cine face online

„Sunt datele cunoscute, aceste date rămân. Compensarea se face printr-o săptămână de vacanţă în perioada 3-10 ianuarie pentru elevii din gimnaziu, printr-o a doua săptămână, renunţându-se la săptămâna Şcoala altfel – pentru că tot acest an şcolar, din păcate, este altfel – iar pentru elevii din învăţământul primar se va renunţa doar la Şcoala altfel, nu vor avea pierderi din vacanţa de iarnă. Vom intra în vacanţă în data de 23 decembrie, vor fi 10 zile vacanţă de sărbători, elevii din gimnaziu şi liceu vor reveni la şcoală pe 3 ianuarie, elevii din clasele zero-patru vor veni la şcoală pe 10 ianuarie”, a subliniat ministrul.