Vacanţa de iarnă, devansată cu o săptămână din cauza Omicron: Elevii stau acasă din 18 decembrie

Guvernul belgian a anunțat vineri, 3 septembrie, că grădinițele și școlile vor intra în vacanța de iarnă pe 18 decembrie, cu o săptămână mai devreme.

03 dec. 2021, 22:44
Vacanţa de iarnă, devansată cu o săptămână din cauza Omicron: Elevii stau acasă din 18 decembrie

Vacanţa de iarnă începe mai devreme în Belgia. În plus, masca devine obligatorie pentru toți copiii de peste 6 ani, iar cursurile în învăţământul gimnazial se vor desășura în format hibrid până de Crăciun.

Premierul Alexander De Croo a anunțat că noile măsuri sunt necesare pentru limitarea contaminărilor cu COVID-19, în contextul în care autorităţile sanitare au informat cu privire la o puternică dinamică de infectare la copii.

Certificat verde COVID obligatoriu pentru călătoria cu metroul şi cu autobuzul. Noi restricţii în Italia de luni
”Trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a reduce cât mai repede posibil presiunea asupra spitalelor” care ”nu este sustenabilă”, a declarat şeful guvernului belgian, dezvăluind o înăsprire a restricţiilor în faţa ”unui val autumnal mult mai grav decât se prevedea”.
Începând de luni, evenimentele din interior vor fi limitate la 200 de persoane maxim, publicul va trebui să stea aşezat şi să poarte mască. Regula se va aplica inclusiv în sălile de cinema şi în timpul congreselor.

Activităţile sportive în sală vor fi în continuare autorizate, însă fără public. Evenimentele în exterior, cum sunt meciurile de fotbal, ar putea avea loc fără limitarea numărului de persoane.

Africanii acuză Europa de apariţia şi răspândirea Omicron. „Patru diplomaţi au fost testaţi pozitiv după ce au călătorit acolo”, anunţă un preşedinte de ţară

Belgia a înăsprit deja restricţiile pe 26 noiembrie, obligând în special discotecile să se închidă şi îndemnând populaţia să-şi limiteze la maxim contactele şi activităţile în interior. Măsurile care vizează cafenelele şi restaurantele rămân neschimbate. Acestea vor trebui să se închidă la orele 23:00 şi clienţii lor vor fi obligaţi să stea jos, maximum şase la o masă.

Obligaţia telemuncii de patru zile pe săptămână rămâne de asemenea în vigoare. Belgia, care numără 11 milioane de locuitori, a înregistrat în noiembrie peste 17.800 de contaminări zilnice cu COVID-19 în ultimele şapte zile, precum şi 44 de decese. Circa 800 de persoane, cu forme grave, sunt spitalizate la terapie intensivă pe întreg teritoriul Belgiei, ducând la o suprasolicitare a sistemului de sănătate şi la amânarea a numeroase îngrijiri pentru alte patologii.

În România, se va intra in vacanţa de iarnă in data de 23 decembrie, vor fi 10 zile de vacanta. Elevii din gimnaziu si liceu vor reveni la scoala pe 3 ianuarie. Elevii din clasele 0 – IV vor reveni la scoala pe 10 ianuarie, a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.