Vacanțele ar putea să fie mai scumpe. Ryanair estimează scumpiri ale biletelor de avion de până la 15%

În contextul în care cererea este extrem de ridicată, Ryanair a anunțat că este foarte posibil ca prețurile biletelor de avion ar urma să crească cu 5-15%. Directorul companiei irlandeze a declarat că anul acesta nu va fi crescută capacitatea.

23 mart. 2023, 10:04
Vacanțele ar putea să fie mai scumpe. Ryanair estimează scumpiri ale biletelor de avion de până la 15%

În această vară, se estimează că vor exista scumpiri ale biletelor de avion cu aproximativ 15%, pe motiv că cererea este atât de mare, încât depășește numărul limitat de locuri disponibile, a afirmat directorul general al operatorului aerian irlandez Ryanair, Michael O’Leary. Conform declarațiilor acestuia, anul acesta nu va exista o creștere a capacității în Europa, iar acest lucru vine pe fondul „redresării masive a cererii”.

Citește și: Blue Air a intrat în insolvență. Tribunalul București a admis cererea companiei

„Anul trecut, prețul mediu al biletelor de avion a crescut cu 20%. 2023 va fi al doilea an cu o creștere a prețurilor de peste 10%, deoarece nu există capacitate. Este rezonabil să ne așteptăm din nou în vara acestui an la o creștere cu 10 – 15%”, a declarat șeful Ryanair, pentru publicația Daily Telegraph.

Rayanair anunța în luna ianuarie că a fost atins un nivel record al prețurilor, în contextul în care firmele de turism au încercat să încheie tranzacții dat fiind fondul inflației ridicate. Compania aeriană low-cost își propune să înregistreze o creștere a numărului de pasageri în acest an, termenul de comparație fiind anul 2019. Acum numărul de locuri disponibile este mai mare cu 30% față de ce dipuspuneau înainte de pandemie.

Ryanair scumpește biletele de avion

Directorul general al operatorului aerian irlandez Ryanair a estimat că inflația nu va afecta cererea, afirmând că operatorii din turism nu sunt descurajați de creșterea prețurilor.

„Uitați-vă la obiceiurile de cheltuieli ale oamenilor: încearcă și reușesc să rezerve o cameră la hotel sau o masă la restaurant, un zbor sau alt mijloc de transport spre Europa. Oamenii cheltuiesc. Și nu se vede doar în Marea Britanie, ci în întreaga Europă”, a declarat Michael O’Leary.

Acesta a declarat luna trecută că se așteaptă ca prețul biletelor de avion de la Ryanair să crească cu aproximativ 5-10% față de prețurile din 2022.

„Cred că în vara acestui an prețul biletelor va crește cu 5 până la 10% comparativ cu vara trecută”, într-un context internațional în care nu vor avea loc evenimente deosebite, a explicat Michael O’Leary la o conferință organizată la Lisabona.

O’Leary a mai spus că Ryanair mizează pe o creștere puternică pentru la vară, grație în special pieței asiatice, după ridicarea restricțiilor sanitare în China, dar și clienților americani care profită de un dolar puternic. Anterior, Ryanair a raportat un profit net de 211 milioane de euro pentru cel de al treilea trimestru al exercițiului fiscal 2022/2023, grație revenirii cererii pentru călătoriile cu avionul, în special în perioada sărbătorilor de sfârșit de an, față de pierderi de 96 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.

Companiile din portofoliul Ryanair Holdings conectează peste 40 de țări și oferă cele mai mici tarife din Europa pentru transportul aerian de pasageri. Ryanair operează mai mult de 2.500 de zboruri zilnice de pe 230 de aeroporturi. La finalul anului trecut, Ryanair a anunțat că nu va mai opera zboruri de pe patru din aeroporturile din România, pe care statul nu le mai stimulează. Compania low-cost irlandeză a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată toate rutele regulate operate de pe aeroporturile din Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Citește și: Un avion Tarom cu ruta Bucureşti-Oradea a aterizat la Cluj. Reacţia companiei aviatice: „Decizia a fost luată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile”