Vacantele românilor, în pericol după explozia cazurilor de coronavirus din Grecia. Numărul îmbolnăvirilor, de patru ori mai mare decât în urmă cu două săptămâni

Numărul cazurilor noi de COVID-19 au explodat în Grecia în ultimele zile. După ce mai multe săptămâni de scădere au determinat autoritătile să elimine majoritatea restrictiilor, iată că numărul îmbolnăvirilor a crescut semnificativ.

08 iul. 2021, 11:00
Vacantele românilor, în pericol după explozia cazurilor de coronavirus din Grecia. Numărul îmbolnăvirilor, de patru ori mai mare decât în urmă cu două săptămâni

Vacantele românilor, în pericol după explozia cazurilor de coronavirus din Grecia. Autorităţile elene au raportat miercuri, 7 iulie, 1816 noi infectări cu noul coronavirus. Şi cu o zi înainte numărul cazurilor noi COVID-19 a fost unul îngrijorător – 2.181 de noi infectaţi cu SARS-COV 2. Ca o comparaţie, în urmă cu două săptămâni, numărul îmbolnăvirilor era de patru ori mai mic – 545 cazuri.

Multe dintre noile infectări cu SAR-COV 2 sunt în rândul tinerilor. Medicii avertizează asupra riscului unui nou val epidemic, alimentat de data aceasta de varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului.

Grecia, ţară puternic dependentă de turism, a ridicat cea mai mare parte a restricţiilor pentru călătorii şi activităţi recreative, eliminând şi purtarea obligatorie a măştii în spaţiile deschise.

Lockdownul instituit în noiembrie anul trecut a costat economia greacă miliarde de euro. Guvernul elen a declarat că nu va închide din nou economia doar pentru a proteja o minoritate nevaccinată. Până în prezent, circa 38% din populaţia Greciei eligibilă pentru vaccinarea anti-COVID-19 a fost imunizată contra COVID-19 cu schema completă de vaccinare. Autorităţile elene şi-au propus ca până în toamnă să ajungă la un procent de 70%.

Citeşte şi Atenţie pentru cei care călătoresc la Barcelona. Catalonia a reintrodus de marţi restricţiile anti-Covid

 

Ce trebuie să știm despre varianta Delta a virusului SARS-CoV-2

Varianta Delta – B1617.2 sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca / Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

Citeşte şi: Virgil Musta, despre liniștea de dinaintea furtunii COVID-19. Când vine VALUL 4 în România

 

Cât de periculoasă este varianta delta a COVID-19. Valeriu Gheorghiţă: „O persoană infectată poate genera şase, şapte cazuri secundare”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a explicat cât de periculoasă este varianta delta, în condiţiile în care această tulpină de COVID-19 a provocat moartea a două persoane în România.

„După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.

Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta. Aș vrea să explic puțin, pentru că atunci când ne uităm la eficiență, înseamnă cât de bine ne protejează un vaccin în condițiile vieții de zi cu zi.

Sunt mai mulți parametri la care ne uităm atunci când evaluăm eficiența unui vaccin. La rata de scădere a infecției asimptomatice, rata de transmitere, cât de mult influențează vaccinarea transmiterea infecției de la o persoană la alta, boala simptomatică, internarea și decesele. Vorbim de 5 parametri la care ne uităm când vorbim de eficiență.

Și ce este cel mai important, indiferent de varianta virală, în speță acum e Delta, care pare cea mai adaptată dintre toate, în sensul în care are o contagiozitate crescută, este de două ori mai contagioasă comparativ cu tulpina inițială”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.