Virgil Musta, despre liniștea de dinaintea furtunii COVID-19. Când vine VALUL 4 în România

Virgil Musta, reputatul medic de la Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara, a vorbit despre venirea celui de-al patrulea val al pandemiei de Covid-19 în România.

07 iul. 2021, 20:44
Virgil Musta, despre liniștea de dinaintea furtunii COVID-19. Când vine VALUL 4 în România

Virgil Musta, despre liniștea de dinaintea furtunii COVID-19. Oficialii din Franța au anunțat deja că se așteaptă la un al patrulea val al pandemiei către sfârșitul lunii iulie, iar Virguil Musta susţine că nici România nu va scăpa. La noi valurile au venit cam la 3-4 săptămâni după ce au apărut în celelalte țări europene, așa că peste o lună și țara noastră s-ar putea confrunta cu o avalanșă de noi îmbolnăviri, susţine Virgiul Musta.

Virgil Musta, despre liniștea de dinaintea furtunii COVID-19

„În principiu, la noi valurile au venit cam la 3-4 săptămâni după ce au apărut în celelalte țări europene, unde mișcarea populației este mult mai intensă și unde turismul este mai dezvoltat. Ce vă pot spune este că la ora actuală acest al patrulea val, creat în special de tulpina indiană Delta creează probleme în Anglia unde numărul de îmbolnăviri a crescut, în Rusia, unde, de asemenea, numărul de îmbolnăviri este foarte mare, în Portugalia și acum vedeți că deja au început să crească și în alte țări vest europene, deci probabil ne așteptăm ca într-o lună să apară și la noi. Nu vă pot spune cât de repede se va extinde comunitar. Asta înseamnă că aceste cazuri pot apărea în 2-3 săptămâni, dar mai durează 1-2 săptămâni până să se transforme în transmitere comunitară”, a explicat Virgil Musta pentru DC News.

Întrebat dacă ceea ce se întâmplă acum în România ar putea fi de fapt liniștea de dinaintea furtunii COVID-19, Virgil Musta a răspuns: „Eu sper să nu fie o furtună la fel ca în celelalte valuri, dar trebuie să ne bucurăm de aceste momente libere și să ne pregătim pentru un eventual al 4-lea val”.

Virgil Musta: „Riscăm să ne confruntăm cu noi restricţii”

Cei mai afectați în valul 4 al pandemiei vor cei nevaccinați, dar și cei care au comorbidități: „În primul rând persoanele nevaccinate vor fi cele mai afectate, persoanele în vârstă, peste 65 de ani și cu comorbidități multiple, în special obezitate, diabet, boli cardio-vasculare, dar și alte boli cronice. Aceeași factori de risc sunt ca și până acum, doar că transmiterea comunitară a virusului Delta este mult mai intensă, 60% mai mare decât a virusului englez, care și el era cu 50% mai contagios decât virusul inițial provenit din Wuhan!”.