Văcăroiu: În 2008-2012, prejudiciul adus autorităţilor a fost de 900 de milioane de euro

Publicat: Joi, 31 Ianuarie 2013 14:15 // Actualizat: Joi, 31 Ianuarie 2013 14:28 // Sursa: Mediafax

Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, a declarat, joi, la comisiile parlamentare de buget-finanţe, că prejudiciul total la autorităţile centrale şi locale în perioada 2008-2012 se ridică la peste 900 milioane de euro, în 2011 fiind trimise la parchet 61 de "dosare destul de grele".

Foto: Mediafax

Nicolae Văcăroiu a fost întrebat în şedinţa comisiilor despre prejudiciul înregistrat la autorităţile centrale şi locale.

"Legat de prejudicii, sunt două paliere: unul legat de constatări directe. unde noi recuperăm o parte din prejudicii în timpul controlului. Pentru celelalte, Curtea de Conturi dă decizii conform legii. Nerespectarea deciziei Curţii de Conturi înseamnă închisoare de la şase luni la trei ani. Avem multă bătaie de cap, peste 2.000-3.000 de procese în fiecare moment", a spus Văcăroiu.

El a adăugat că, de când este la Curtea de Conturi, nu a avut "vreun telefon legat de primari".

"Prejudiciul împreună cu venitul la bugetul de stat pe 2012, am verificat pe anul 2011, după încheierea exerciţiului bugetar, şi cele două la un loc se situează la peste 700 de milioane de euro, adică prejuduciul şi venitul suplimentar pe care le aduce Curtea în special prin aceste decizii date", a continuat Văcăroiu.

"Al doilea palier sunt constatări în care sunt elemente de natură penală. În 2011 s-au trimis la parchet 61 de dosare destul de grele. Prejudiciul în acest dosar, vă dau o cifră globală pe toată perioada 2008-2012, de când sunt la Curte, aceste dosare la Parchet au prejudiciul total de peste 900 de milioane de euro. Sunt în diferite stadii de soluţionare", a mai spus Nicolae Văcăroiu.

Văcăroiu: Pe achiziţii se fură prea mult. 2013-2014 vor fi cei mai grei ani ai României


loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 feb 14:51
Răspunde | Votează email 0 email
iWHddWAKJ
Buna seara domnule Ion,Nu mă dajnerați, problemele sunt făcute sa fie rezolvate. Succesul constă een Capacitatea de a rezolva problemele. In aprecierea cuantumului onorariului, instanta trebuie sa aibă een vedere ate2t valoarea pricinii ce2t și proporționalitatea onorariului cu volumul de munca depus cu pregătirea apărării in cauza, determinat de elemente precum complexitatea, dificultatea sau noutatea litigiului.Jurisprudenţa rome2nă a evidenţiat constant că onorariul de succes constituie o recompensă suplimentară a muncii efectiv prestate de avocat, cu vădit caracter voluntar şi voluptoriu al părţii promitente. Jurisprudenţa CEDO arată că partea care a ce2ştigat procesul nu va putea obţine rambursarea unor cheltuieli dece2t een măsura een care se constată realitatea, necesitatea şi caracterul lor rezonabil. Statutul profesiei de avocat, prevede, pentru contractul de asistenţă juridică, şi obligativitatea de a eendeplini toate condiţiile cerute de lege pentru eencheierea valabilă a unei convenţii (art.126 alin.1 din Statut), ceea ce eenseamnă că acesta are regimul juridic al unei convenţii, fiind supus condiţiilor esenţiale pentru validitatea convenţiilor, eentre care şi cauza morală și licită, prevăzute de art.948 şi următ. Cod civil.Prin urmare, eendeplinirea celorlalte condiţii, cerute ad probationem sau pentru opozabilitate faţă de terţi, nu eenseamnă legalitatea contractului, dece2t dacă sunt eendeplinite şi condiţiile de validitate privind capacitatea, consimţăme2ntul, obiectul şi cauza morală și licită a contractului.Or, een ceea ce priveşte cauza clauzei din contract, referitoare la onorariul de succes de 50%, este o cauză imorală, ave2nd een vedere, een principal, natura şi complexitatea litigiului pentru care s-a eencheiat contractul de asistenţă juridică, durata acestuia nefiind hotăre2toare pentru stabilirea unui asemenea cuantum al onorariului de succes, peste onorariul fix de X le
1
EUR
4.7764
RON
05 Dec
noapte -3 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H