Vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca, eficient datorită unei greşeli. Ce s-a întâmplat

Vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca a ajuns la eficacitatea de 90% datorită unei greşeli. Din întâmplare, cercetătorii au descoperit că vaccinul este mai eficient dacă prima dată este administrată o jumătate de doză, iar după o lună o doză întreagă.

24 nov. 2020, 08:39
Vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca, eficient datorită unei greşeli. Ce s-a întâmplat
Vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca este mai eficient datorită unei greşeli

Vaccinul anit-covid produs de AstraZeneca, eficient datorită unei greşeli. Cercetătorii au dezvăluit că vaccinul produs de Universitatea Oxford şi AstraZeneca are eficacitate generală de 70%, dar poate avea o eficacitate de 90% când este administrată întâi o jumătate de doză, iar după o lună doza întreagă.

Mene Pangalos, vicepreședinte executiv cercetare și dezvoltare la AstraZeneca, spune că s-a ajuns la administrarea unei jumătăți de doză dintr-o greșeală norocoasă.

Citeşte şi Veşti excelente în lupta cu COVID! Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca ar putea să devină disponibil în decembrie

În luna aprilie, în timp ce cercetătorii administrau vaccinul, oamenii de ştiinţă au observat că efectele secundare precum oboseala, durerile de cap sau durerile la locul inoculării erau mai ușoare decât se așteptau.

”Așa că am verificat ce am făcut și am decoperit că doza de vaccin fusese înjumătățită”, a spus Pangalos, potrivit The Guardian, citat de Hotnews.

Vaccinul anit-covid produs de AstraZeneca, eficient datorită unei greşeli. Explicaţia oamenilor de ştiinţă

Cercetătorii nu au oprit studiul, ci au decis să continue cu jumătate de doză și să administreze doza întreagă după intervalul programat.

Aproximativ 3.000 de oameni au primit jumătate de doză și apoi, după patru săptămâni, doză întreagă. Potrivit studiului clinic, ei au fost protejați în proporție de 90%. În eșantionul mai mare, în care s-au administrat două doze întregi, eficacitatea a fost de 62%.

Oamenii de știință încă nu pot explica în totalitate de ce jumătatea de doză oferă o protecție mai bună, dar spun că este posibil să declanșeze sistemul imunitar în mod diferit.

”S-ar putea ca inocularea cu o cantitate de vaccin mai mică la început, urmată de o cantitate mai mare să fie o metodă mai bună de punere în mișcare a sistemului imunitar, ce oferă cel mai puternic răspuns imun și cel mai eficient răspuns imun”, a spus profesorul Sarah Gilbert de la Oxford University, cea care a condus studiile.


loading...