Vaccin antigripal, de negăsit în farmacii. Ministerul Sănătăţii anunţă că încă aproape 1 milion de doze

Vaccinul antigripal este de negăsit de mai bine de o lună în farmaciile din România. Unele au făcut şi liste de aşteptare pentru vaccin în eventualitatea reapariţiei lui pe piaţă. Între timp, Ministerul Sănătăţii anunţă că aproximativ 1 milion de doze de vaccin gripal vor fi distribuite în această săptămână şi vor fi disponibile prin medicii de familie.

25 nov. 2020, 10:54
Vaccin antigripal, de negăsit în farmacii. Ministerul Sănătăţii anunţă că încă aproape 1 milion de doze

Vaccin antigripal. Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că încă 930 000 doze de vaccin gripal vor fi distribuite în această săptămână, numărul total ajungând la 2 430 000 doze , ceea ce reprezintă peste 80% din numărul total achiziţionat pentru sezonul 2020-2021.

”În această săptămână, încă 930 000 doze de vaccin gripal vor ajunge la direcţiile de sănătate publică şi mai apoi în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Cu dozele distribuite în această săptămână, Ministerul Sănătăţii a repartizat 2 430 000 doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziţionat pentru sezonul 2020-2021. Ultima tranşă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi: Cum se rezolvă lipsa vaccinului antigripal? Iohannis: „Guvernul a dublat dozele. În fiecare lună vin noi tranşe de vaccin”

Vaccin antigripal. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Până la jumătatea lui noiembrie au fost vaccinate 652.393 de persoane din categoriile la risc.

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat  în România în acest sezon.

 

Vaccin antigripal, de negăsit în România în plină pandemie. Până când te mai poţi vaccina. Explicaţia medicilor

Vaccinul antigripal este de negăsit în farmaciile din România. Cererea de vaccin împotriva gripei este foarte mare în contextul pandemiei de COVID-19. O primă tranșă de vaccinuri a ajuns în farmacii în septembrie, dar s-a epuizat rapid. Mulţi speră că se vor putea vaccin anul acesta pentru a se proteja măcar de gripă în plină pandemiei de coronaviurs. Medicii spun că cea mai propice perioadă de vaccinare a fost octombrie, dar nu e târziu să ne vaccinăm şi în noiembrie sau decembrie.

„Vaccinarea la persoanele care au nevoie de o singură doză de vaccin trebuie să înceapă, conform recomandărilor internaționale, după 15 octombrie. La 15 septembrie începe campania de vaccinare doar pentru copiii care au nevoie de două doze, ca să aibă timp să facă și cea de a doua doză. Nu este deloc târziu pentru vaccinare, oportun este ca oamenii să se vaccineze după 15 octombrie și pe toată durata lunii noiembrie, și nici în decembrie nu este târziu, câtă vreme vârfurile epidemice sunt întâlnite în lunile februarie-martie”, explică pentru HotNews.ro Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.