Vaccin împotriva variolei maimuţei, autorizat de Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat o extindere a unui vaccin produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic - Imvanex - în lupta împotriva răspândirii variolei maimuţei (”monkeypox”), anunţă luni laboratorul danez, citat de AFP.

25 iul. 2022, 11:34
Vaccin împotriva variolei maimuţei, autorizat de Uniunea Europeană

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, a anunţat sâmbătă, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În acest context Comisia Europeană a aprobat o extindere a unui vaccin produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic – Imvanex – în lupta împotriva răspândirii variolei maimuţei (”monkeypox”), a anunţat luni laboratorul danez.

Variola maimuţei se extinde în Europa. La sfârşitul săptămânii trecute, bilanţul a depăşit pragul de 16.000 de cazuri, majoritatea în Europa.

„Această aprobare (a vaccinului) împotriva variolei maimuţei este un exemplu de bună cooperare între Bavarian Nordic şi autorităţile europene de reglementare, o extindere a folosirii care durează, de obicei, între şase şi nouă luni”, îşi exprimă satisfacţia într-un comunicat  producătorul danez.

Citeşte şi: Un nou caz de variola maimuţei în România. Lista cazurilor din România

Unda verde a CE este valabilă în toate statele membre UE şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precizează grupul.

Vaccinul Imvanex este comercializat sub numele de Jynneos în Statele Unite, unde a fost autorizat împotriva variolei maimuţei din 2019.

Bavarian Nordic a anunţat o nouă comandă mare americană la jumătatea lui iulie – care creşte la şapte milioane numărul dozelor comandate de către Statele Unite.

O comandă de 1,5 milioane de doze a unei ţări europene – neidentificate – a fost anunţată, de asemenea, săptămâna trecută.