Vaccinare obligatorie pentru medici şi poliţişti în Cehia

Un membru de rang înalt al viitoarei coaliţii a declarat în weekend că viitorul Cabinet va renunţa la obligativitatea vaccinării pentru cetăţenii de peste 60 de ani, dar ar putea păstra obligativitatea pentru anumite profesii.

07 dec. 2021, 07:51
Vaccinare obligatorie pentru medici şi poliţişti în Cehia

Guvernul ceh va ordona vaccinare obligatorie  împotriva COVID-19 pentru persoanele care lucrează în spitale şi casele de bătrâni, precum şi pentru ofiţerii de poliţie, soldaţi şi alte profesii şi pentru toţi cetăţenii cu vârste de cel puţin 60 de ani, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Adam Vojtech, transmite Reuters.
Atenţie, de marţi se schimbă condiţiile de intrare în Marea Britanie. Românii, chiar dacă sunt vaccinaţi, trebuie să prezinte un test PCR negativ, realizat cu cel mult 48 de ore înainte

Ţara de 10,7 milioane de locuitori este în urma mediei Uniunii Europene la vaccinările împotriva Covid-19 şi trece printr-un alt val de infecţii care a forţat spitalele să reducă îngrijirile non-urgente şi să ceară ajutor armatei şi voluntarilor.

Austria vecină va impune vaccinarea tuturor cetăţenilor, din februarie, iar alte ţări, inclusiv Germania, discută despre vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19.

”Alte ţări merg pe această cale. Este o tendinţă care va predomina în toată Europa”, a spus Vojtech, vorbind cu reporterii online deoarece este izolat după ce a fost testat pozitiv pentru coronaviru., El a afirmat că ministerul său va emite un decret prin care vaccinul pentru COVID-19 va fi adăugat în această săptămână la alte vaccinări obligatorii, confirmând informaţiile anterioare din presă.

Au început infectările în masă la petrecerile de Crăciun. Aproape 70 de angajaţi la secţia ATI a unui spital spaniol au fost testaţi pozitiv după ce s-au distrat împreună

Celor care refuză vaccinarea li se va interzice să lucreze în profesiile selectate, a spus el. Ordinul ar trebui să intre în vigoare din martie, dar ar putea avea o durată de viaţă scurtă, cel puţin în forma sa actuală, deoarece un nou guvern de centru-dreapta, care ar putea prelua puterea de săptămâna viitoare, a protestat împotriva vaccinărilor obligatorii în funcţie de vârstă.

Un membru de rang înalt al viitoarei coaliţii a declarat în weekend că viitorul Cabinet va renunţa la obligativitatea vaccinării pentru cetăţenii de peste 60 de ani, dar ar putea păstra obligativitatea pentru anumite profesii.

”Suntem convinşi că aceasta este calea cea bună în principiu”, a spus ministrul. Doar 59,6% dintre cehi sunt vaccinaţi, comparativ cu media UE de 66,4%, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

Un sondaj de opinie al agenţiei STEM publicat vineri a arătat că 19% din populaţie este împotriva vaccinării.

Populaţia este împărţită în mod egal în ceea ce priveşte susţinerea sau respingerea vaccinării obligatorii.

Republica Cehă a raportat 33.768 de decese cauzate de coronavirus de la începutul pandemiei, una dintre cele mai grave rate pe cap de locuitor la nivel global.