Vaccinare obligatorie pentru persoanele trecute de 60 de ani

După Austria, care a anunţat amenzi uriaşe pentru cei care refuză vaccinarea, o altă ţară din UE impune vaccinarea obligatorie pentru categoriile vulnerabile.

17 ian. 2022, 10:14
Vaccinare obligatorie pentru persoanele trecute de 60 de ani

Vaccinare obligatorie pentru persoanele trecute de 60 de ani! Grecia aplică începând de luni amenzi pentru persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate împotriva coronavirusului, informează agenţia dpa.

Noile reglementări impun ca orice persoană care depăşeşte acest prag de vârstă să plătească o taxă lunară de 100 de euro dacă a ales să nu se vaccineze.

Prima ţară din Europa care impune vaccinare obligatorie. Amenzile pentru nevaccinaţi pleacă de la 600 de euro
Reglementarea a fost anunţată în luna noiembrie. Autorităţile sanitare vor transmite numele cetăţenilor nevaccinaţi autorităţilor financiare pentru a putea fi aplicate amenzi. Sumele colectate vor fi folosite pentru a sprijini spitalele din Grecia.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că există o modalitate simplă de a evita această taxă. „Vă vaccinaţi şi apoi nu plătiţi nicio amendă”, a declarat el pentru postul de televiziune ANT1 într-un interviu acordat săptămâna trecută.

Guvernul consideră deja că măsura este un succes. De la anunţarea sancţiunilor cu şase săptămâni în urmă, circa 217.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani s-au vaccinat, rata de vaccinare în rândul acestei grupe de vârstă ajungând la 90%.

Mitsotakis a exclus însă vaccinarea obligatorie pentru alte grupe de vârstă, precizând că vârstnicii au fost în principal cei au făcut forme grave de COVID-19 şi au necesitat internare.

Franţa: Parlamentul adoptă defintiv proiectul de lege care instituie obligativitatea unui nou permis vaccinal

Parlamentul francez a adoptat definitiv duminică, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal, pe care guvernul îşi doreşte să-l implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic, relatează AFP.

Textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri. Parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional pentru a garanta respectarea „libertăţilor fundamentale”, ceea ce va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege.

Boris Johnson, măsură disperată să-şi păstreze funcţia, după ce s-a aflat că a dat petreceri în lockdown. Interzice alcoolul în sediul Guvernului
În contextul în care circa 300.000 de contaminări au fost înregistrate cotidian de o săptămână, guvernul speră să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.

De la acea dată va fi necesară o schemă de vaccinare completă pentru a avea acces la activităţile distractive, baruri şi restaurante, târguri şi transporturi publice interregionale. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Noul permis nu li se va aplica decât celor de peste 16 ani, minorii cu vârste între 12 şi 15 ani putând prezenta actualul certificat de vaccinare.

Se estima iniţial că acest al 12-lea text sanitar în doi ani va putea fi adoptat într-o săptămână, urmând a fi aplicat de la 15 ianuarie. Timpul însă s-a dublat din cauza polemicilor declanşate de declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a afirmat că vrea să-i „enerveze” pe nevaccinaţi, notează AFP.