Vaccinarea anti-COVID a profesorilor ar putea începe la sfârşitul lunii ianuarie. Ministrul Educaţiei: „Este greu de estimat în timp”

Ministrul Educaţiei a anunţat, miercuri, că vaccinarea cadrelor didactice împotriva noului coronavirus ar putea avea loc la sfârşitul lunii ianuarie. Sorin Cîmpeanu a spus, însă, că este "greu de estimat" cât timp va dura vaccinarea celor peste 400.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ.

06 ian. 2021, 22:00
Vaccinarea anti-COVID a profesorilor ar putea începe la sfârşitul lunii ianuarie. Ministrul Educaţiei: „Este greu de estimat în timp”

Ministrul Educaţiei a dat detalii despre cum va decurge vaccinarea anti-COVID a profesorilor. Sorin Cîmpeanu a explicat că a cerut unităţilor de învăţământ şi universităţilor o evidenţă a numărului de cadre didactice care vor să se vaccineze împotriva noului coronavirus. De altfel, el a reiterat că vaccinarea nu este obligatorie.

„Am cerut universităţilor şi unităţilor de învăţământ, prin intermediul inspectoratelor şcolare, să afişeze pe site-ul propriu link către site-ul oficial al campaniei de vaccinare pentru a avea informaţii corecte şi complete când vor lua decizia.

Mă gândesc să cer sprijinul colegilor din Universităţile de Medicină şi Farmacie, cu specializarea epidemiologie, să organizez webminarii pentru a putea răspunde întrebărilor fireşti, multiple bazate pe realităţi

Sunt persoane care au interdicţie de vaccinare. Acolo n-ai ce să spui. Sunt persoane care n-au interdicţie de vaccinare, dar au îndoieli multe. Pentru a risipi aceste îndoieli şi a putea demonstra ştiinţific, importanţa vaccinării, vom apela la toate instrumentele posibile”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Întrebat cum vor proceda autorităţile dacă profesorii vor refuza să se vaccineze, ministrul Educaţiei a amintit că vaccinarea nu reprezintă o „obligaţie legală”.

„Am precizat că răspunsul pozitiv nu reprezintă obligaţia legală de vaccinare. E de bun simţ să spunem că nu există o soluţie perfectă care să elimine integral riscul. Suntem datori să facem tot ce putem mai mult, de la portul măştii la vaccin, pentru a diminua rata de transmitere

Orice cadru didactic vaccinat va contribui un pic la diminuarea ratei de transmitere. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât riscul va fi mai mic şi siguranţa copiilor în şcoli va fi mai mare”, a explicat Cîmpeanu.

Cum va fi organizată vaccinarea anti-COVID a profesorilor

Întrebat în cât timp ar putea fi vaccinaţi profesorii, ministrul Educaţiei a afirmat că există deja un plan cu mai multe etape.

„În prima etapă – campania de informare, în cea de-a doua etapă am cerut raportări numerice cu privire la disponibilitate, iar în a treia etapă, în mod firesc, ştiind numărul de persoane care declară că vor să se vaccineze din cadrul sistemului de învătământ, vor fi consultări împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare pentru a rezerva numărul de doze necesar personalului din învăţământ şi pentru a da o prioritate la vaccinare personalului de învăţământ, cer şi sper eu conform cu importanţa pe care o acordăm educaţiei.

Doctorul Valeriu Gheorghiţă s-a pronunţat. La finalul lunii ianuarie ar putea să înceapă vaccinarea cadrelor didactice. Este greu de estimat în timp”, a conchis ministrul Educaţiei.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a reiterat că redeschiderea şcolilor va fi decisă şi în funcţie de disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ, cei 340.293 din învăţământul preuniversitar şi cei aproape 47.000 în învăţământul universitar.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”