Vaccinarea anti-COVID a profesorilor ar putea începe la sfârşitul lunii ianuarie. Ministrul Educaţiei: „Este greu de estimat în timp”

Ministrul Educaţiei a anunţat, miercuri, că vaccinarea cadrelor didactice împotriva noului coronavirus ar putea avea loc la sfârşitul lunii ianuarie. Sorin Cîmpeanu a spus, însă, că este "greu de estimat" cât timp va dura vaccinarea celor peste 400.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ.
Razvan Mihalascu
06 ian. 2021, 22:00
Vaccinarea anti-COVID a profesorilor ar putea începe la sfârşitul lunii ianuarie. Ministrul Educaţiei:

Ministrul Educaţiei a dat detalii despre cum va decurge vaccinarea anti-COVID a profesorilor. Sorin Cîmpeanu a explicat că a cerut unităţilor de învăţământ şi universităţilor o evidenţă a numărului de cadre didactice care vor să se vaccineze împotriva noului coronavirus. De altfel, el a reiterat că vaccinarea nu este obligatorie.

„Am cerut universităţilor şi unităţilor de învăţământ, prin intermediul inspectoratelor şcolare, să afişeze pe site-ul propriu link către site-ul oficial al campaniei de vaccinare pentru a avea informaţii corecte şi complete când vor lua decizia.

Mă gândesc să cer sprijinul colegilor din Universităţile de Medicină şi Farmacie, cu specializarea epidemiologie, să organizez webminarii pentru a putea răspunde întrebărilor fireşti, multiple bazate pe realităţi

Sunt persoane care au interdicţie de vaccinare. Acolo n-ai ce să spui. Sunt persoane care n-au interdicţie de vaccinare, dar au îndoieli multe. Pentru a risipi aceste îndoieli şi a putea demonstra ştiinţific, importanţa vaccinării, vom apela la toate instrumentele posibile”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Întrebat cum vor proceda autorităţile dacă profesorii vor refuza să se vaccineze, ministrul Educaţiei a amintit că vaccinarea nu reprezintă o „obligaţie legală”.

„Am precizat că răspunsul pozitiv nu reprezintă obligaţia legală de vaccinare. E de bun simţ să spunem că nu există o soluţie perfectă care să elimine integral riscul. Suntem datori să facem tot ce putem mai mult, de la portul măştii la vaccin, pentru a diminua rata de transmitere

Orice cadru didactic vaccinat va contribui un pic la diminuarea ratei de transmitere. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât riscul va fi mai mic şi siguranţa copiilor în şcoli va fi mai mare”, a explicat Cîmpeanu.

Cum va fi organizată vaccinarea anti-COVID a profesorilor

Întrebat în cât timp ar putea fi vaccinaţi profesorii, ministrul Educaţiei a afirmat că există deja un plan cu mai multe etape.

„În prima etapă – campania de informare, în cea de-a doua etapă am cerut raportări numerice cu privire la disponibilitate, iar în a treia etapă, în mod firesc, ştiind numărul de persoane care declară că vor să se vaccineze din cadrul sistemului de învătământ, vor fi consultări împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare pentru a rezerva numărul de doze necesar personalului din învăţământ şi pentru a da o prioritate la vaccinare personalului de învăţământ, cer şi sper eu conform cu importanţa pe care o acordăm educaţiei.

Doctorul Valeriu Gheorghiţă s-a pronunţat. La finalul lunii ianuarie ar putea să înceapă vaccinarea cadrelor didactice. Este greu de estimat în timp”, a conchis ministrul Educaţiei.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a reiterat că redeschiderea şcolilor va fi decisă şi în funcţie de disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ, cei 340.293 din învăţământul preuniversitar şi cei aproape 47.000 în învăţământul universitar.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mesajul pe care George Simion i l-a trimis lui Gigi Becali înainte de alegeri. Ce l-a rugat pe patronul FCSB
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cardurile care vor fi interzise. Noile reglementări au fost anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Românii au început să joace din ce în ce mai mult Baccarat în mediul online
MediaFlux
Planul lui Simion de a-l aduce pe Călin Georgescu la conducerea țării. Declarațiile incredibile pentru Financial Times
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce