Aglomeraţie şi scandal în mai multe centre de vaccinare după ce platforma informatică a picat. STS: Se pot face din nou programări

Programarea pentru vaccinarea anti-COVID-19 a fost blocată luni dimineaţă în România. Sistemul de înregistrarea a persoanelor care urmau să fie imunizate a fost nefuncţional câteva ore. După ora 10, STS a anunţat că aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare.

18 ian. 2021, 09:26
Aglomeraţie şi scandal în mai multe centre de vaccinare după ce platforma informatică a picat. STS: Se pot face din nou programări

Vaccinarea anti-COVID a fost îngreunată luni dimineaţă în România. Platforma informatică pentru înregistrare în vederea vaccinării anti-COVID nu a funcţionat, STS anunţând că platforma furnizează date cu intermitenţă şi că lucrează pentru remedierea situaţiei. S-a creat aglomeraţie la centrele de vaccinre pentru că medicii au fost nevoiţi să introducă manual datele pacienților.

Ulterior, după ora 10, STS a transmis că aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare.

„Platforma informatică pentru înscriere şi programare la vaccinare este disponibilă, în urma eforturilor depuse de către specialiştii STS în colaborare cu echipa tehnică ce gestionează Registrul Electronic Naţional pentru Vaccinări. Aplicaţia este funcţională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare”, a transmis STS.

Oamenii programaţi pentru vaccinarea anti-COVID s-au revoltat la Institutul Marius Nasta din București pe motiv că aşteaptă prea mult timp.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat pentru AGERPRES că luni dimineaţă, când platforma pentru programare la vaccinare anti-COVID nu a funcţionat, datele au fost introduse manual.

Până la ora 10,00, în centrul de la Institut erau prezente 80 de persoane, existând însă probleme şi cu duble programări: în sistemul informatic şi la telefon.

„S-a produs o aglomerare importantă şi datorită unor aspecte de logistică, adică vaccinul a ajuns puţin mai târziu. (…) Pot să spun că în acest moment deja s-au vaccinat 50 de persoane. Lucrurile încep să funcţioneze bine. Începutul a fost greu. Deja mâine avem doze de azi. Nu o să mai avem această problemă. Sunt convinsă că lucrurile vor funcţiona”, a afirmat managerul Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler a precizat că persoanele care au venit la Institut vor fi imunizate în cursul zilei de luni.

„Îi vaccinăm pe toţi. Am cerut doze suplimentare să îi vaccinăm pe toţi”, a arătat medicul.

Aglomerație este și la centrul de vaccinare de la Spitalul Alexandru Obregia.

În mai multe centre din țară, locurile s-au ocupat încă din prima zi de debut a etapei a doua de vaccinare. DSP-urile cer doze de vaccin, însă li se spune că stocul s-a epuizat. Spre exemplu, în Gorj au fost pregătite 11 centre de vaccinare pentru etapa a doua, însă doar cinci funcționează, din cauza lipsei de vaccin.

Probleme sunt şi la Botoşani. Primarul municipiului Botoşani, social-democratul Cosmin Andrei, şi-a manifestat dezamăgirea faţă de funcţionarea defectuoasă a platformei electronice în care sunt înregistrate persoanele care se vaccinează anti-COVID-19.Disfuncţionalitatea a generat întârzieri şi disconfort în procesul de vaccinare.

„Din păcate, când discutăm de operaţiuni de genul acesta, ne încurcăm în platforme. Şi astăzi am întârziat un pic din cauza unei platforme. Dar, iată, a început vaccinarea, chiar dacă ulterior va trebui să completăm datele, să le dăm persoanelor certificatele de vaccinare. Important este că am avut primul botoşănean care s-a vaccinat şi depunem tot efortul pentru a fi funcţionale şi celelalte două centre cu celulele pe care le au pentru a primi toţi botoşănenii care doresc să se vaccineze”, a afirmat Cosmin Andrei, citat de Agerpres.

A cincea tranşă de vaccin de la Pfizer soseşte în România; 87.750 de noi doze, distribuite în ţară

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinarea anti-COVID continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 87.750 de noi doze de vaccin Pfizer BioNTech după cum urmează:
– Centrul Regional de Distribuție București: 33.930 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 9.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 8.190 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare și adresa se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor de vaccin Pfizer BioNTech, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu săptămâna 25 ianuarie, cu cantități crescute începând cu săptămâna 15 februarie.

Citeşte şi: România a depăşit pragul de 200.000 de vaccinări anti-Covid. Câte doze au fost administrate populaţiei în ultimele 24 de ore