Vaccinarea anti-COVID, obligatorie în tot mai multe ţări. Unde se impune imunizarea profesorilor şi cadrelor medicale

Funcţionarii, profesorii şi cadrele medicale din Hong Kong vor trebui să se vaccineze împotriva COVID-19. În caz contrar, vor trebui să se testeze de două ori pe săptămână pe cheltuiala lor, a anunţat şefa Executivului local.

02 aug. 2021, 20:48
Vaccinarea anti-COVID, obligatorie în tot mai multe ţări. Unde se impune imunizarea profesorilor şi cadrelor medicale

Hong Kong este unul dintre puţinele teritorii din lume în care vaccinarea anti-COVID va deveni obligatorie pentru angajaţii din anumite domenii cheie. Autorităţile au anunţat că dispun de suficiente doze de vaccinuri anti-COVID-19 pentru întreaga populaţie. Cu toate acestea, localnicii din Hong Kong au rămas destul de reticenţi faţă de imunizare.

La şase luni de la debutul campaniei de vaccinare, doar 36% dintre cei 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong au fost imunizaţi cu schemă completă, iar 48% dintre ei au primit cel puţin o primă doză a unui vaccin anti-COVID-19, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

În prezent, numărul infectărilor cu COVID-19 în Hong Kong a rămas destul de redus, în condiţiile în care de 18 luni intrarea în această regiune a persoanelor non-rezidente este aproape complet interzisă.

Vaccinarea anti-COVID, obligatorie în Hong Kong. Reguli stricte pentru turişti

Orice turist venit din străinătate trebuie să se autoizoleze într-un hotel specializat, într-o carantină care poate să ajungă până la trei săptămâni.

Luni, Guvernul din Hong Kong a anunţat noi măsuri pentru creşterea ratei de vaccinare. Astfel, vaccinurile anti-COVID-19 vor deveni obligatorii pentru patru sectoare de activitate: funcţionarii, personalul medical, angajaţii din azilurile pentru vârstnici şi profesorii.

Ratele de vaccinare din aceste sectoare variază de la 70% pentru funcţionari la 47% pentru profesori, notează sursa citată.

„Sunt multe lucruri de îmbunătăţit”, a subliniat Carrie Lam, şefa Executivului din Hong Kong.

Citeşte şi: Grecia aplică sancțiuni și tăieri de salarii pentru profesorii care nu se vaccinează

Ce riscă cei care refuză vaccinarea anti-COVID obligatorie

Persoanele care nu vor să se vaccineze împotriva COVID-19 vor trebui să se testeze pe cheltuiala lor de două ori pe săptămână, cu excepţia situaţiilor în care ele prezintă un aviz medical ce atestă contraindicaţii la vaccinare.

„Dacă oamenii refuză să se vaccineze din alte motive decât cele medicale, nu cred că un guvern responsabil ar trebui să tolereze acest lucru”, a adăugat Carrie Lam.

Deocamdată, măsurile luate în Hong Kong pentru a lupta împotriva răspândirii noului coronavirus au permis autorităţilor locale să limiteze numărul cazurilor de COVID-19 la circa 12.000, iar cel al deceselor asociate acestei maladii la aproximativ 200.

Niciun caz de contaminare locală nu a fost înregistrat în Hong Kong de peste 50 de zile. Această strategie de „zero COVID-19” are însă consecinţe economice uriaşe pentru Hong Kong, un important centru financiar din Asia.

Neîncrederea populaţiei faţă de Guvernul din Hong Kong, în contextul în care autorităţile locale desfăşoară o amplă campanie de reprimare a disidenţilor, a accentuat rata slabă de vaccinare în rândul rezidenţilor.

Până în prezent, Carrie Lam a exclus ipoteza potrivit căreia vaccinarea va deveni obligatorie. Relaţiile Guvernului cu unele dintre sectoarele vizate de anunţul de luni sunt complicate.

Obligativitatea vaccinării pentru profesori intervine la două zile după ce Guvernul a anunţat că va rupe orice discuţii cu cel mai mare sindicat din învăţământ, pentru că membrii acestuia susţin mişcarea pro-democraţie. Profesorii din Hong Kong au jucat un rol cheie în 2019 în timpul amplelor proteste organizate de mişcarea locală pro-democraţie.

Citeşte şi: A treia doză de vaccin anti-COVID, administrată în Marea Britanie începând din septembrie. Sunt vizate persoanele de peste 50 de ani