Vaccinarea COVID nu va fi obligatorie în România. Raed Arafat: Va fi și va rămâne voluntară”

Șeful DSU a vorbit la Antena 3 despre datele pandemiei COVID din România, dar și despre situația școlilor din România. Raed Arafat a declarat că vaccinarea COVID din România va rămâne voluntară.

14 feb. 2021, 21:53
Vaccinarea COVID nu va fi obligatorie în România. Raed Arafat: Va fi și va rămâne voluntară”

Vaccinarea COVID nu va fi obligatorie în România. Raed Arafat susține că vaccinarea COVID în România va rămâne voluntară, susținând că este legitim ca Ministerul Sănătății să se gândească la politici de sănătate publică.

”Este o discuție lungă și este legitim ca Ministerul Sănătății să se gândească la politici de sănătate publică. Trebuie să clarificăm în mod clar: pentru Covid-19 nu este nimeni care să spună că vaccinarea va fi obligatorie. Vaccinarea împotriva Covid-19 este și va fi voluntară. Există campanii extrem de agresive împotriva vaccinării, iar aceste campanii nu fac altceva decât să îndepărteze momentul în care vom putea ridica toate restricțiile și vom putea reveni la normal”, a spus Raed Arafat.

Citește și: Sorin Cîmpeanu consideră că nu există, momentan, riscul reînchiderii şcolilor: „Avem 290 de elevi infectaţi, dar este o rată de 1 la 10.000. Precizăm faptul că infectările au avut loc înaintea începerii şcolilor”

Vaccinarea COVID nu va fi obligatorie în România. Șeful DSU susține că școlile se vor închide doar în situația în care localitatea sau orașul în cauză va intra în carantină.

”Singurul moment în care se închide totul este doar dacă localitatea intră în carantină. În prezent sunt doar cinci localități și un oraș mic în această situație” , a explicat Raed Arafat la Antena 3.

Ce se arată într-un document al Ministerului Sănătății

Proiectul de buget pe anul 2021 al Ministerului Sănătății conține o prevedere conform căreia se fac demersuri pentru vaccinarea obligatorie a populației. Legea vaccinării obligatorii a fost trimisă în Parlament de către Guvernul Tudose.

Conform paragrafului în cauză, se fac demersuri pentru adoptarea legii ce va obliga ministerul Sănătății se stabilească un calendar de vaccinare, dar și un plan multianul de achiziții de vaccinuri.

”Demersuri pentru adoptarea  Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri” , se arată în proiectul de buget pe anul 2021 al Ministerului Sănătății.