Vaccinarea împotriva COVID-19, obligatorie pentru salariaţii companiilor cu peste 100 de angajaţi. Decizia controversată a instanţei

O curte federală din Statele Unite a restabilit ca salariaţii companiilor mari să fie obligaţi să se vaccineze împotriva COVID-19, o măsură dorită de administraţia Joe Biden pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

18 dec. 2021, 15:52
Vaccinarea împotriva COVID-19, obligatorie pentru salariaţii companiilor cu peste 100 de angajaţi. Decizia controversată a instanţei

Astfel, vaccinarea împotriva COVID-19 devine obligatorie pentru salariaţii companiilor cu peste 100 de angajaţi, cu toate că o altă instanţă suspendase această hotărâre în luna noiembrie.

Prin această măsură controversată, zeci de milioane de angajaţi ai firmelor cu peste 100 de angajaţi sunt nevoiţi să se vaccineze până la 4 ianuarie. În caz contrar, oamenii sunt nevoiţi să se testeze foarte frecvent.

Citeşte şi: Alte două ţări din UE încep vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani

Decizia a fost adoptată de Casa Albă la începutul lunii noiembrie, însă fusese suspendată de o curte de apel din Texas, la sesizarea republicanilor. De asemenea, o altă instanţă de apel din New Orleans a menţinut suspendarea la mijlocul lunii noiembrie. Judecătorii au apreciat atunci că impunerea vaccinării obligatorii depăşeşte „cu mult” autoritatea guvernului american.

„Este clar că COVID-19 continuă să se răspândească, să sufere mutaţii, să omoare şi să împiedice orice revenire în siguranţă a salariaţilor americani la locurile de muncă’, a explicat vineri în decizia sa Curtea de apel din Ohio, conform Agerpres.

Instanţa din Ohio a fost sesizată de Departamentul Justiţiei pentru a judeca ansamblul recursurilor.

Şi această hotărâre poate fi contestată la Curtea Supremă din SUA.

„Pentru a proteja angajaţii, OSHA (Agenţia federală pentru securitatea şi sănătatea în muncă) poate şi trebuie să fie capabilă să răspundă pericolelor în evoluţie”, a adăugat judecătoarea Jane Stranch, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Formularul digital la intrarea în ţară va înlocui declaraţia epidemiologică. Cum va decurge controlul la frontieră