Vaccinarea obligatorie, pe ultima sută de metri. Ministrul Sănătăţii va promova proiectul în regim de urgenţă

Cseke Attila a anunţat că, miercuri, mai mulţi membri ai Guvernului, ca şi parlamentari, vor semna această iniţiativă legislativă, despre vaccinarea sau testarea personalului medical, care va fi promovată în procedură de urgenţă.

12 oct. 2021, 15:11
Vaccinarea obligatorie, pe ultima sută de metri. Ministrul Sănătăţii va promova proiectul în regim de urgenţă

Vaccinarea obligatorie, pe ultima sută de metri. Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, marţi, că mai mulţi miniştri, în calitate de parlamentari, vor depune o iniţiativă legislativă care are la bază proiectul Ministrului Sănătăţii referitor la vaccinarea sau testarea periodică a personalului medical. Ministrul anunţă că proiectul a fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Valeriu Gheorghiţă, noi precizări privind doza patru. Cine sunt persoanele care vor face patru doze de vaccin anti-covid

Ministrul Cseke Attila a fost întrebat, marţi, despre personalul medical, în mare parte nevaccinat, şi a răspuns: ”În Ministerul Sănătăţii s-a pregătit acel proiect legislativ. Având în vedere că Guvernul a devenit interimar, vom promova proiectul prin iniţiativă legislativă. Mâine, mai mulţi membri ai Guvernului, ca şi parlamentari, vor semna această iniţiativă legislativă şi îl vom promova în procedură de urgenţă”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri seară, că avem nevoie urgenţă de o lege care să prevadă, fie vaccinarea obligatorie personalului din anumite domenii, fie testarea periodică.

”Nu mai este timp de aşteptat”, a afirmat Arafat, cerând parlamentarilor să voteze în regim de urgenţă o lege în acest sens.

Femeie de 66 de ani, infectată pentru a doua oară cu coronavirus, deşi este vaccinată cu schema completă

Cseke Attila, în ziua cu cele mai mari cifre de la debutul pandemiei: Trebuie să înţelegem că forma cea mai importantă de protecţie, de apărare de acest virus este vaccinarea

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat, marţi, în ziua cu cele mai mari cifre de la debutul pandemiei, că ”trebuie să fim solidari cu noi înşine, noi ca şi societate, fiecare individ”. ”Trebuie să înţelegem că forma cea mai importantă de protecţie, de apărare de acest virus este vaccinarea” a transmis ministrul.

”Trebuie să fim solidari cu noi înşine, noi ca şi societate, fiecare individ. Trebuie să înţelegem că forma cea mai importantă de protecţie, de apărare de acest virus este vaccinarea. Vedem exemplele din vestul Europei, vedem că rata de vaccinare este cel puţin dublă faţă de România”, a declarat, marţi ministrul interimar al sănătăţii, Cseke Attila, referindu-se la ziua cu cele mai mari cifre de la debutul pandemiei.

În plus, ministrul a precizat că se fac în continuare eforturi pentru suplimentarea numărului de paturi.  ”Noi, cei care gestionăm această situaţie, avem obligaţia, şi asta facem în fiecare zi, de a găsi soluţii şi de a creşte capacitatea funcţională pe paturi. Din păcate, azi suntem spre aproape 1.700 de pacienţi pe ATI”, a mai declarat ministrul.

Sindicatele din Sănpătate cer stimulent de risc

Sindicaliştii Sanitas s-au întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Muncii, după ce a fost formulată o opinie juridică prin care toate centrele care nu au fost licenţiate în perioada stării de urgenţă sunt excluse de la plata stimulentului de risc. Sindicaliştii au transmis că acest lucru contravine atât legii, cât şi Ordinului Ministrului Muncii nr. 665/2021.

”Reprezentanţii Federaţiei SANITAS au avut o întâlnire cu domnul Secretar de stat Peter Makai din cadrul Ministerului Muncii. Am solicitat această întrevedere pentru că în cadrul Ministerului Muncii a fost formulată o opinie juridică transmisă către A.N.P.I.S. prin care toate centrele care nu au fost licenţiate în perioada stării de urgenţă sunt excluse de la plata stimulentului de risc”, au transmis, marţi, reprezentanţii Sanitas.

Potrivit acestora, acest lucru contravine atât legii care reglementează acordarea stimulentului angajaţilor care au fost carantinaţi în perioada stării de urgenţă, cât si Ordinului Ministrului Muncii nr. 665/2021.

”Am căzut de acord asupra faptului că Ministerul Muncii va emite instrucţiuni noi care vor clarifica acordarea stimulentului pentru toate centrele care în perioada stării de urgenţă aveau aviz de înfiinţare, licenţă, sau plan de reorganizare aprobat”, au precizat sindicaliştii.
Aceştia au mai afirmat că o altă temă de discuţie a fost asigurarea finanţării pentru funcţionarea unităţilor de asistenţă socială până la finalul acestui an.
”Deşi reprezentanţii Ministerului Muncii au introdus în discuţie responsabilitatea co-finanţării de către autorităţile locale, Federaţia SANITAS a solicitat identificarea unor soluţii concrete şi urgente pentru a evita sincopele de finanţare”, au mai precizat sindicaliştii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 16.743 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.380 sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 442 de persoane au decedat – 397 nevaccinaţi şi 45 vaccinaţi, din care 44 aveau comorbidităţi – fiind depăşit numărul de 40.000 de decese. La ATI sunt internaţi 1.667 de pacienţi cu COVID-19. 428de copii cu COVID-19 sunt în spital, 39 dintre ei fiind la ATI. Autorităţile au anunţat că, marţi, la prânz, nu era niciun loc disponibil pe secţiile ATI COVID.