Vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson ar putea fi aprobat în UE în luna martie. Când ar urma să ajungă în România

Vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson ar putea fi aprobat în Uniunea Europeană în luna martie.

27 feb. 2021, 08:56
Vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson ar putea fi aprobat în UE în luna martie. Când ar urma să ajungă în România

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar urma să recomande vaccinul anti-COVID produs de Johnson & Johnson la începutul lunii viitoare, consolidând astfel ritmul de aprovizionare cu vaccinuri în UE, transmite Bloomberg.

Un oficial al UE a declarat că EMA este așteptată să aprobe vaccinul pe data de 11 martie. Ar fi al patrulea vaccin autorizat în Uniunea Europeană. Până în acest moment sunt aprobate cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Un purtător de cuvânt al EMA a transmis că agenția lucrează la emiterea unui aviz până la jumătatea lunii martie, însă nu a putut spune cu certitudine o dată. Mai mult, el a precizat că EMA discută cu autoritățile ruse despre vaccinul rusesc Sputnik V și că ar putea primi date cât de curând pentru a începe evaluarea.

În cazul în care primește aprobarea, vaccinul Johnson & Johnson ar putea fi distribuit în UE în prima parte a lunii aprilie.

Vaccinul Johnson & Johnson necesită o singură doză pentru a fi eficient. Agenția de reglementare în domeniul medicamentelor din SUA a făcut recent publice date din care rezultă că vaccinul J & J are o eficiență cuprinsă între 81,7% și 87,6%.

La fel ca vaccinul AstraZeneca, serul folosește un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului. Spre deosebire de acesta, însă, are nevoie de o singură doză pentru imunizare. Dacă va fi aprobat de EMA, vaccinul ar putea ajunge în România în luna aprilie, țara noastră având o alocare inițială de 8 milioane de doze.

Vaccinul Johnson & Johnson, eficient împotriva formelor grave ale coronavirusului

Vaccinul Johnson & Johnson e eficient împotriva formelor grave ale coronavirusului. Confirmarea a venit din partea Agenţiei americane pentru medicamente (FDA) în documente făcute publice cu două zile înainte de o reuniune a comitetului său consultativ pentru analizarea autorizării de urgenţă în SUA.

Eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor grave ale maladiei în SUA şi a fost de asemenea eficient împotriva formelor grave în proporţie de 81,7% în Africa de Sud şi 87,6% în Brazilia, unde există tulpini locale larg răspândite.

În ceea ce priveşte formele moderate ale COVID-19, eficacitatea a fost de 66,1%. Aceste date le confirmă pe cele comunicate anterior de compania farmaceutică.