Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson, recomandat de OMS şi în ţările în care răspândirea tulpinilor virusului este ridicată. Indicaţiile privind serul AstraZeneca

Vaccinul împotriva COVID-19 realizat de compania Johnson & Johnson este recomandat de specialişti şi în ţările în care circulă variante mai contagioase ale noului coronavirus. Anunţul a fost făcut miercuri de experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De asemenea, OMS a precizat că recomandă folosirea vaccinului AstraZeneca în baza raportului beneficii - riscuri.

17 mart. 2021, 16:50
Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson, recomandat de OMS şi în ţările în care răspândirea tulpinilor virusului este ridicată. Indicaţiile privind serul AstraZeneca

SAGE, grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) privind vaccinarea al OMS, a publicat recomandările sale privind modul în care trebuie folosit vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson, pe care agenţia ONU l-a omologat vineri.

„În ţările în care răspândirea variantelor este ridicată şi în ţările în care dispunem acum de informaţii despre utilizarea acestui vaccin pentru a controla maladia cauzată de aceste variante, vă recomandăm utilizarea sa. După ce am examinat datele, dispunem de un vaccin care se dovedeşte sigur”, a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele SAGE, conform agenţiei AFP, citate de Agerpres.

Experţii SAGE afirmă că vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson este recomandat de la 18 ani şi „fără limită de vârstă”.

Citeşte şi: OMS a omologat vaccinul anti-Covid de la Johnson & Johnson. Cu ce se deosebeşte de celelalte

Ce eficacitate are vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson

În luna ianuarie, compania Johnson & Johnson anunţase o eficacitate de 66% a vaccinului său împotriva COVID-19. Acest ser este primul dintre cele omologate de OMS care necesită administrarea unei singure doze. Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson poate fi păstrat într-un frigider obişnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni. La o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este de trei ani, notează sursa citată.

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson are autorizaţie de urgenţă în Statele Unite din luna februarie, în Canada de la începutul lui martie şi în Uniunea Europeană din 11 martie. Africa de Sud începuse anterior administrarea sa. Grupul farmaceutic Johnson & Johnson s-a angajat să-l comercializeze la preţul de producţie.

Citeşte şi: Un nou vaccin folosit în România din aprilie. Prospectul vaccinului Johnson&Johnson. Ce reacţii adverse pot apărea

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson, primul studiat asupra tulpinilor de coronavirus

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că are încredere în faptul că sistemul internaţional COVAX va primi „cât mai rapid posibil” 500 milioane de doze de vaccin de la Johnson & Johnson. Mai mult, Bruce Aylward, consilier al directorului general, speră ca primele doze vor fi distribuite în iulie „sau chiar mai devreme”.

De altfel, reprenzentanţii Johnson & Johnson susţin că serul pe care l-au dezvoltat a fost studiat şi împotriva tulpinilor de COVID-19.

„Este primul vaccin care a fost studiat la scară foarte mare (în jur de 40.000 de persoane), inclusiv asupra variantelor”, a explicat directorului ştiinţific al companiei americane, Paul Stoffels, conform sursei citate.

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson a fost testat în studii clinice pe persoane de 18 ani şi peste în mai multe ţări, în special în SUA, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud.

Cum funcţionează vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson

Spre deosebire de vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care utilizează tehnica inovatoare a ARN mesager, cel de la Johnson & Johnson este un vaccin cu „vector viral”.

Potrivit specialiştilor, vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson foloseşte ca suport alt virus puţin virulent, transformat prin adăugarea de instrucţiuni genetice de la o parte a SARS-CoV-2, responsabil de maladia COVID-19.

După pătrunderea sa în celule, o proteină tipică a SARS-CoV-2 este produsă, învăţând sistemul imunitar să îl recunoască. O tehnică similară este folosită şi pentru vaccinul rusesc Sputnik şi cel la de la AstraZeneca.

Recomandările OMS privind vaccinul AstraZeneca

Totodată, spescialiştii OMS au transmis că evaluează în continuare riscurile, însă recomandă continuarea utilizării vaccinului AstraZeneca în baza raportului beneficii – riscuri.

„În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile și recomandă continuarea vaccinărilor”, se arată într-un comunicat al OMS.

Ţările care raportează și investighează efectele secundare adverse după vaccinarea cu serul AstraZeneca cu adoptat o măsură necesară, ceea ce nu înseamnă, însă, că „evenimentele sunt legate de vaccinarea însăși”, a explicat OMS.

Unele state membre UE au suspendat temporar folosirea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca, ca măsură de precauţie, după ce au fost raportate probleme rare de coagulare a sângelui în cazul persoanelor imunizate cu acest ser. În schimb, alte ţări europene, cum este şi cazul României, au decis să folosească în continuare vaccinul în cadrul campaniilor de imunizare.

OMS semnalează care sunt problemele după vaccinarea anti-COVID

OMS

susţine vaccine că vaccinarea împotriva COVID-19 nu va diminua numărul de îmbolnăviri sau decesele din alte cauze. Problemele tromboembolice sunt semnalate frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai cunoscută boală cardiovasculară la nivel mondial.

În cadrul campaniilor de vaccinare desfăşurate pe termen lung, ţările semnalează frecvent potenţialele efecte adverse în urma imunizării.


loading...