Efecte adverse al vaccinului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca. O voluntară a suferit o afecţiune neurologică gravă

CNN a obținut un raport intern al gigantului farmaceutic AstraZeneca, în care este dezvăluită condiția neurologică suferită de o participantă la testele pentru vaccin împotriva noului coronavirus.

18 sept. 2020, 13:13
Efecte adverse al vaccinului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca. O voluntară a suferit o afecţiune neurologică gravă

Raportul arată că o femeie sănătoasă de 37 de ani „a fost confirmată cu mielită transversă” după ce a primit a doua doză de vaccin, și a fost spitalizată pe 5 septembrie. Patru zile mai târziu, AstraZeneca a negat acuzațiile potrivit cărora un participant ar fi fost confirmat cu această stare neurologică rară, în care măduva spinării se inflamează. Documentul, care a fost clasificat ca „raport inițial”, descrie cum participantul a avut probleme la mers, durere în mâini dar și alte simptome.

Săptămâna trecută, compania farmaceutică a anunțat „boala inexplicabilă” a voluntarei și a declarat că a pus pauză încercărilor la nivel global. Totuși, acestea au început din nou în Regatul Unit în această sâmbătă.

Citeşte şi Alexandru Rafila a vorbit despre momentul când vor fi reintroduse restricţiile în România. „Autorităţile să aibă pregătite scenarii”

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că nu poate divulga informații medicale. „Săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, AstraZeneca a precizat ferm că „ne dedicăm siguranței participanților noștri și celor mai înalte standarde de conduită în încercările noastre„.

În ceea ce privește starea voluntarei, cercetătorii au fost destul de îngrijorați de faptul că au depus un raport Suspectat sau Neașteptat de Reacții Adverse Grave (SNRAG).

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a declarat pentru CNN că este „doar o chestiune de timp „înainte ca încercările să fie reluate din nou și în SUA. A mai adăugat și că „ar fi neobișnuit să oprești încercările complet pe baza unui singur efect advers”. „Trebuie să fii foarte atent și să vezi dacă se întâmplă din nou, și dacă se întâmplă, devine cu totul altă situație.”a mai adăugat Dr. Fauci.

Un sondaj de săptămâna trecută, efectuat de CNN, a arătat că 40% din americani nu vor apela la vaccin, chiar dacă este gratuit.