Alexandru Rafila: "Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu noul coronavirus"

Publicat: Marţi, 07 Aprilie 2020 14:56 // Actualizat: Marţi, 07 Aprilie 2020 14:58 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila,  a declarat, marţi, că vaccinul antigripal va preveni co-infecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu noul coronavirus.

"Vaccinul care probabil o să fie extrem de solicitat în acest an este vaccinul gripal, care, dincolo de faptul că previne gripa sezonieră, va preveni ceva care este extrem de îngrijorător: co-infecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu coronavirus.

Nu este o glumă, este o posibilitate şi, din această cauză, cred că ar trebui să acţionăm acum, nu să aşteptăm să ajungem iar în situaţia în care numărul mare de îmbolnăviri de gripă generează un interes pentru vaccin, în momentul în care vaccinul nu mai este disponibil", a spus Alexandru Rafila în cadrul dezbaterii online "Vaccinarea: ignorată în România, soluţie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile", potrivit Agerpres. 

Rafila a spus că, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, este nevoie de o lege a vaccinării.

"Acum ne găsim în situaţie foarte dificilă, o urgenţă de sănătate publică majoră - infecţia cu noul coronavirus - şi toate speranţele legate de controlul acestei infecţii din toate ţările se referă la găsirea unui vaccin care să oprească lanţul transmiterii.

În acest context, aş vrea să aduc în dezbatere o problemă de sănătate publică care frământă România în subsidiar, se referă la programul naţional de vaccinare, la îmbunătăţirea lui şi la adoptarea unei legi a vaccinării care să ajute la atingerea ţintelor OMS - de 95% acoperire vaccinală pentru principale atingene sau vaccinuri, pentru publicul larg, care sunt incluse în acest program", a explicat Rafila.

Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 4.417 de persoane infectate cu COVID-19 până la 7 aprilie. La ATI sunt internaţi 274 pacienţi

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a menţionat că în România, în ultimii 10 ani, a scăzut în mod constant acoperirea vaccinală, adăugând că există pericolul reapariţiei unor boli care erau considerate eliminate, precum difteria, tusea convulsivă sau rubeola.

"Dacă va apărea un vaccin care să reuşească să elimine infecţia cu noul coronavirus ca ameninţare la nivel global, cred, sunt convins că foarte multă lume îşi va schimba opinia referitoare la vaccinuri şi oamenii vor fi mult mai deschişi să apeleze la acest serviciu clasic de sănătate publică, care este cel care a dus, până la urmă, la sute de milioane de vieţi economisite şi la creşterea speranţei de viaţă în ultimul secol", a subliniat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că vaccinarea este o oportunitate şi pentru persoanele adulte şi pentru vârstnici, menţionând că, în plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă ca persoanele vârstnice să fie vaccinate împotriva infecţiilor pneumococice.

Citeşte şi: Starea de urgenţă prelungită cu o lună în România. Raed Arafat: Este posibil ca luna viitoare să ne confruntăm cu situaţii mai serioase

"O serie întreagă de afecţiuni care apar la persoanele adulte sau la vârstnici sunt, pot fi prevenite. Dau un exemplu doar: tusea convulsivă sau infecţiile pneumococice. În plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă pentru persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidităţi, să fie vaccinate împotriva infecţiilor pneumococice.

Avem acest produs în România, dar cred că trebuie să existe un semnal foarte puternic încât aceste produse să poată să fie compensate măcar parţial de către stat, ca semn de interes pentru prevenţie şi, pe de altă parte, şi ca semn de economii pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că morbidităţile, morbiditatea produsă de aceste boli, care sunt prevenibile prin vaccinare, costă foarte mult Casa Naţională de Sănătate", a adăugat Rafila.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Alexandru Rafila coronavirus vaccin
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8397
RON
07 Jul
noapte 15 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H