Vaccinul creează probleme diplomatice. Ministrul ungar de externe nu poate ajunge la Adunarea Generală ONU, din cauză că s-a imunizat cu Sputnik

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, care intenționează să participe la sesiunea de toamnă a celei de-a 76-a Adunări Generale a ONU, ar putea să nu ajungă la New York, din cauză că a fost vaccinat cu vaccinul rusesc Sputnik V.

20 sept. 2021, 12:54
Vaccinul creează probleme diplomatice. Ministrul ungar de externe nu poate ajunge la Adunarea Generală ONU, din cauză că s-a imunizat cu Sputnik

Ministrul ungar de externe a fost vaccinat cu vaccinul rusesc Sputnik în luna martie, anunţ pe care l-a făcut el însuși, pe pagina sa de Facebook. Totuşi, „Sputnik V” nu este recunoscut în majoritatea țărilor și nu a primit aprobarea din partea Agenției Europene pentru Medicamente, Organizației Mondiale a Sănătății sau autorității sanitare din SUA.

Numai cei vaccinați cu seruri recunoscute de OMS sau de SUA vor putea participa personal la Adunarea Generală a ONU, scrie Nepszava.

În principiu, un rezultat negativ al testului PCR este suficient pentru o călătorie în Statele Unite, dar orașul New York, unde se ține Adunarea Generală, dar și ONU, au introdus reguli mai stricte. Astfel, doar persoanele vaccinate vor putea participa la întâlnirea de toamnă a organizaţiei.

Citeşte şi Vaccinarea devine o condiție pentru călătorii. Două ţări au semnat deja acordul

Săptămâna trecută, o delegație rusă la ONU a protestat împotriva acceptării anumitor vaccinuri. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a trimis o scrisoare președintelui Adunării Generale, în care numea dispozițiile  „discriminatorii”, dar protestul rus nu a primit încă răspuns.

Publicaţia Nepszava scrie că ONU a lăsat o portiţă participării la eveniment: un punct de vaccinare va fi instalat la fața locului, astfel încât Peter Szijjarto să poată fi vaccinat cu un alt vaccin recunoscut de OMS sau Statele Unite.

Citeşte şi OMS a suspendat procesul de aprobare a vaccinului Sputnik V. Au fost constatate probleme la procesul de producţie