Vaccinul Pfizer e folosit în peste jumătate dintre centrele de vaccinare din România. Anunţul medicului Valeriu Gheorghiţă

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat că peste jumătate dintre centrele de vaccinare folosesc vaccinul produs de compania Pfizer. 30% primesc serul de la AstraZeneca, iar în 10% dintre centre administrează serul de la Moderna.

19 mart. 2021, 23:17
Vaccinul Pfizer e folosit în peste jumătate dintre centrele de vaccinare din România. Anunţul medicului Valeriu Gheorghiţă

Vaccinul Pfizer e folosit în peste jumătate dintre centrele de vaccinare din România, a explicat preşedintele CNCAV. Dr. Gheorghiţă a anunţat că „în câteva săptămâni” persoanele care se înscriu pe listele de aşteptare vor primi o estimare a momentului când vor fi vaccinate.

De asemenea, autorităţile ia în calcul posibilitatea de a spune de la început ce vaccin va fi folosit la imunizarea fiecărei persoane, chiar de la momentul înscrierii pe lista de aşteptare.

„Nu e firesc să stai trei săptămâni pe o listă de aşteptare şi să afli în ziua notificării că este, de fapt, un vaccin pe care poate nu vrei să-l foloseşti. Va creşte timpul de aşteptare şi implicit va îngreuna campania de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, la Digi 24, conform News.ro.

Preşedintele CNCAV a expliat că 60% din centre au vaccin de la Pfizer, 30% de la Astra Zeneca şi 10% – Moderna.

Citeşte şi: Boris Johnson s-a vaccinat cu prima doză a vaccinului AstraZeneca: „E cel mai bun lucru pe care îl puteți face”

Cum trebuie să procedeze persoanele care trebuie să primească a doua doză cu AstraZeneca

Întrebat cum trebuie să procedeze persoanele vaccinate cu prima doză de ser de la compania AstraZeneca şi cărora le este teamă să primească doza a doua pot relua imunizarea cu un alt ser, Valeriu Gheorghiţă a precizat că recomandă completarea schemei de vaccinare cu serul inoculat iniţial, dând asigurări că studiile arată că la rapel reacţiile adverse sunt mai puţin severe.

”La acest moment nu avem suficiente date disponibile din punct de vedere medical şi care este momentul oportun de reluare a schemei de vaccinare”, a explicat dr. Gheorghiţă.

Finlanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia au decis să întrerupă administrarea vaccinului produs de AstraZeneca ca măsură de precauţie. Autorităţile finlandeze au luat această decizie după au fost raportate două cazuri de tromboză cerebrală. În schimb, experţii suedezi, danezi şi norvegieni au precizat că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor relua folosirea acestui ser pe care Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) îl consideră ca fiind „sigur şi eficient”.

Citeşte şi: Ţările care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca fără să ţină cont de avizul EMA. „Avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine”