Vaccinul rusesc împotriva coronavirusului declanşează o reacţie imunitară. Rezultatele studiului The Lancet despre Sputnik-V

Vaccinul Sputnik-V, aflat în curs de dezvoltare în Rusia împotriva noului coronavirus, a declanşat o reacţie imunitară în rândul tuturor voluntarilor, arată un studiu preliminar apărut vineri în revista medicală "The Lancet". Serul nu a cauzat efecte indezirabile grave persoanelor care au participat la studii clinice în faze incipiente, fapt anunţat şi de Guvernul de la Moscova în urmă cu o lună.

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 14:43
Vaccinul rusesc împotriva coronavirusului declanşează o reacţie imunitară. Rezultatele studiului The Lancet despre Sputnik-V

Deocamdată, aceste rezultate nu dovedesc că vaccinul rusesc asigură o protecţie eficientă împotriva infectării cu COVID-19, ceea ce va trebui demonstrat prin studii mai ample, susţin experţii în medicină, citaţi de agenţiile AFP şi Reuters.

Pe 11 august, cercetătorii ruşi au anunţat că vaccinul lor a intrat în ultima fază – a treia – a studiilor clinice şi că au de gând să-l omologheze încă din luna septembrie, fără să mai aştepte rezultatele fazei finale a acestor teste realizate pe „mai multe mii de persoane”, notează Agerpres.

PANDEMIE CORONAVIRUS. Cel puţin 7.000 de cadre medicale au murit la nivel mondial

În consecinţă, oameni de ştiinţă din mai multe ţări, inclusiv din Germania, au precizat că au dubii cu privire la eficienţa şi siguranţa vaccinului rusesc, din cauza lipsei datelor publice referitoare la testele efectuate. Experţii occidentali au avertizat împotriva folosirii vaccinului din Rusia până când toate testele şi etapele internaţionale de certificare nu vor fi îndeplinite.

Primele teste au fost publicate vineri pentru prima oară într-o revistă ştiinţifică prestigioasă. Faza a treia a testelor clinice pentru vaccinul rusesc împotriva coronavirusului a început săptămâna trecută în Rusia, pe un eşantion de 40.000 de persoane. Un oficial de rang înalt din administraţia rusă a spus că, astfel, Rusia a reuşit să demonteze criticile venite din occident.

Ce conţine vaccinul rusesc împotriva coronavirusului şi cum a fost testat până acum

Denumit după primul satelit artificial din lume, lansat de Uniunea Sovietică, vaccinul Sputnik-V se bazează pe doi compuşi diferiţi, administraţi prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, se arată în articolul publicat vineri în revista britanică The Lancet.

Este vorba despre vaccinuri „cu vector viral”: ele utilizează ca suport două adenovirusuri umane (familie de virusuri comune), transformate şi adaptate pentru a combate maladia COVID-19.

Două teste, realizate cu două formule diferite ale vaccinului Sputnik-V, au fost realizate pe un eşantion total de 76 de voluntari adulţi care aveau o stare de sănătate bună.

Autorii testelor au ajuns la concluzia că fiecare dintre cele două componente ale vaccinului nu a cauzat „efecte indezirabile grave” şi că administrarea succesivă a celor doi compuşi „determină sinteza de anticorpi” pentru 100% dintre participanţi.

Cele două studii au fost realizate între 18 iunie şi 3 august de cercetători de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării din Rusia şi au fost finanţate de Ministerul rus al Sănătăţii.

Kirill Dmitriev, directorul Fondului Rusesc pentru Investiţii Directe (RDIF), a anunţat că cel puţin 3.000 de persoane au fost deja recrutate pentru faza 3 a studiului clinic pentru vaccinul Sputniv-V, care a debutat săptămâna trecută, şi că primele rezultate sunt aşteptate în octombrie sau noiembrie.

Ce ţări dezvoltă vaccinuri împotriva COVID-19

Guvernele lumii şi marile companii farmaceutice se întrec într-o adevărată cursă pentru dezvoltarea unui vaccin pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19. La nivel mondial, aproape 26 de milioane de oameni au fost infectaţi, iar alţi peste 850.000 au murit din cauza noului coronavirus.

Potrivit OMS, un total de 176 de vaccinuri potenţiale sunt în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 au intrat în etapa studiilor clinice, fapt care înseamnă că au început să fie testate pe oameni. Dintre acestea, opt au ajuns în faza 3, care este cea mai avansată.

Studiile clinice de fază 3 sunt realizate de zeci de mii de participanţi şi mai multe companii farmaceutice, inclusiv grupul britanic AstraZeneca şi grupurile americane Moderna şi Pfizer, se aşteaptă să afle înainte de sfârşitul acestui an dacă vaccinurile lor potenţiale dezvoltate împotriva maladiei COVID-19 sunt eficiente şi sigure.

Revista The Lancet afirmă că testele clinice de fază 1 şi 2 realizate în Rusia sugerează că vaccinul Sputnik-V a produs o reacţie pozitivă la nivelul unor structuri din componenţa sistemului imunitar, denumite celule T.

Oamenii de ştiinţă analizează cu atenţie în această perioadă rolul jucat de celulele T în combaterea infecţiilor cu noul coronavirus, iar o serie de descoperiri recente au arătat că aceste celule asigură o protecţie mai îndelungată în comparaţie cu anticorpii.

OMS, avertisment despre coronavirus. Vaccinarea în masă nu va fi posibilă înainte de jumătate anului 2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu se aşteaptă ca vaccinarea în masă împotriva maladiei COVID-19 să devină posibilă înainte de jumătatea anului 2021, a anunţat o purtătoare de cuvânt a OMS, precizând că este important să fie realizate verificări riguroase pentru a demonstra eficienţa şi siguranţa vaccinurilor.

Niciunul dintre vaccinurile aflate în etape avansate ale studiilor clinice nu a demonstrat până acum „un semnal clar” care să ateste o eficienţă de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS, a declarat purtătoarea de cuvânt a acestei organizaţii, Margaret Harris, conform agenţiei Reuters.

Potrivit sursei citate, oficiali din domeniul sănătăţii publice şi reprezentanţi ai companiei Pfizer Inc. au anunţat joi că un vaccin dezvoltat de acest grup farmaceutic ar putea fi disponibil pentru a fi distribuit cel mai devreme spre sfârşitul lunii octombrie.

Distribuirea vaccinului ar putea avea loc cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, programate să aibă loc pe data de 3 noiembrie.

Orban: Elevii ar putea merge la şcoală începând cu 1 octombrie, iar în perioada 14-30 septembrie să urmeze cursuri online