Vaccinuri de 20 de ori mai scumpe, după oprirea producţiei la Institutul Cantacuzino din Capitală

Oprirea producţiei la Institutul Cantacuzino a provocat haos în piaţă. Aşa se face că un vaccin a ajuns să coste chiar şi de 20 de ori mai mult, susţine subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Ministerul discută acum cu Agenţia Naţională a Medicamentelor despre aplicarea de sancţiuni producătorilor care scot de pe piaţă medicamente fără să anunţe, a anunţat Arafat.

RomaniaTV.net
24 oct. 2012, 12:40
Vaccinuri de 20 de ori mai scumpe, după oprirea producţiei la Institutul Cantacuzino din Capitală

De când s-a oprit producţia de la Institutul Cantacuzino, multe dintre vaccinurile produse acolo s-au scumpit exagerat de mult. Când vaccinul antitetanos se producea la Institut, spre exemplu, costa 2 lei. Acum preţul aceluiaşi vaccin este de 43 de lei.

Tocmai de aceea, până săptămâna viitoare, ministerul Sănătăţii şi cel al Finanţelor trebuie să pregătească un memorandum pe care-l să-l prezinte în şedinţa de Guvern. Un memorandum care să conţină soluţii pentru repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii discută cu Agenţia Naţională a Medicamentelor despre modificarea cadrului legislativ. Adică, un producător care vrea să scoată de pe piaţă un medicament folosit în tratarea unor boli cronice, trebuie să anunţe cu câteva luni înainte intenţia. Dacă nu, atunci să se aplice sancţiuni drastice.

„În mod normal, în ţările în care cineva a obţinut o autorizaţie de punere şi retragere în piaţă a unui medicament, se face cu o notificare. La noi este o problemă cu legislaţia, pentru că trebuie notificare cu şase luni înainte”, a declarat Raed Arafat.

În acest moment, producătorii ar trebui să anunţe, dar dacă nu o fac, nu li se aplică sancţiuni. Totodată, Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a evita crize de medicamente cum a fost cea cu morfină, de la începutul anului.

De asemenea, ministerul a făcut o listă de medicamente oncologice ieftine, dar şi de medicamente oncologice rare şi a discutat cu producătorii. Astfel, potrivit listei respective se va ştii exact care sunt medicamentele care, la un moment dat ar putea să dispară din farmacii (adică să întrerupă producătorii livrarea sau chiar producţia lor). Ministerul Sănătăţii vrea să facă stocuri (nu pe fiecare spital, ci la nivel naţional) din respectivele medicamente, să semneze un contract la fiecare doi ani cu producătorii ca să evite eventualele crize.