Vaccinuri pe care părinţii şi bunicii ar trebui să le facă

Vaccinurile nu sunt numai pentru copii. Şi adulţii ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja pe ei, dar şi pe bebeluşii din familie, de eventualele boli. Este bine de ştiut faptul că, anual, peste 600.000 de adulţi mor din cauza unor boli care ar putea fi prevenite prin vaccinare.

RomaniaTV.net
15 aug. 2012, 06:36
Vaccinuri pe care părinţii şi bunicii ar trebui să le facă

Vaccinul împotriva pojarului, oreionului şi rubeolei

De ce? Pentru că anual mor aproximativ 200.000 de adulţi. În plus, toate cele trei virusuri pot duce la pierderea sarcinii sau la malformaţii congenitale în cazul în care gravida este infestată.

Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele care s-au născut mai devreme de 1957 şi nu au fost niciodată vaccinate împotriva acestor boli. Persoanele care călătoresc, care lucrează în sistemul medical.

Cine n-ar trebui să şi-l facă? Gravidele, întrucât deşi este slab, virusul este activ şi poate ataca. Femeile care vor să rămână însărcinate. Este recomandat să iei anticoncepţionale timp de o lună de la inoculare, pentru a preveni o sarcină. Persoanele născute înainte de 1957 care au fost expuse la virusuri. O analiză de sânge poate confirma acest lucru. Persoanele alergice la gelatină şi antibioticul neomicină.

Vaccinul împotriva varicelei

De ce? Copiii şi adulţii deopotrivă sunt supuşi riscului de deces din cauza complicaţiilor varicelei (pneumonie, infecţii la creier, oase, piele sau sânge).

Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele care n-au făcut varicelă şi cei care făcut un singur rapel.

Cine n-ar trebui să şi-l facă? Gravidele, întrucât deşi este slab, virusul este activ şi poate ataca. Femeile care vor să rămână însărcinate. Este recomandat să iei anticoncepţionale timp de o lună de la inoculare, pentru a preveni o sarcină. Persoanele alergice la gelatină şi antibioticul neomicină. Persoanele care bolnave de cancer sau cei cu HIV/SIDA.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis (DTP)

De ce? Protecţia împotriva tetanosului, difteriei şi tusei convulsive scade cu timpul. Bacteria care cauzează tetanosul produce o toxină care afectează sever muşchii. Bebeluşii sunt cei mai vulnerabili întrucât nu pot fi vaccinaţi până la 6 săptămâni. Vaccinul împotriva difteriei şi tetanosului este recomandat la fiecare 10 ani.

Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele până în 64 de ani care n-au fost niciodată vaccinate (ar trebui să-şi facă vaccin DTP). Persoanele care intră în contact cu copii mai mici de 12 luni (vaccin DTP). Orice persoană care lucreazp în sistemul medical sau dacă au trecut 10 ani de la ultima vaccinare DTP.

Cine n-ar trebui să şi-l facă? Persoanele cu o sarcină mai mică de 20 de săptămâni. Vaccinarea se poate face mai târziu sau după naştere. Persoanele suferinde de epilepsie, sindromul Guillain-Barré sau altă tulburare a sistemului nervos.

Vaccinul împotriva zonei Zoster

De ce? Virusul varicelei din copilărie se poate reactiva la maturitate şi se transfomă în zona zoster. Persoanele care au zona zoster pot transmite copiilor neimunizaţi virusului varicelei.

Cine ar trebui să şi-l facă? Persoanele care au peste 60 de ani.

Cine n-ar trebui să şi-l facă? Persoanele alergice la gelatină şi antibioticul neomicină. Persoanele care bolnave de cancer sau cei cu HIV/SIDA.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro