Vaccinurile intranazale împotriva Covid sunt aproape să intre pe piaţă. Imunologii spun că oferă mai multe avantaje și o imunitate mai puternică decât cele clasice

Vaccinurile aprobate în prezent pentru combaterea COVID-19 sunt intramusculare și previn agravarea stării pacientului. Dar acestea nu previn în infecțiile și, prin urmare, transmiterea continuă, deși există studii care arată că aceasta scade într-o oarecare măsură la cei imunizaţi.

05 sept. 2021, 13:17
Vaccinurile intranazale împotriva Covid sunt aproape să intre pe piaţă. Imunologii spun că oferă mai multe avantaje și o imunitate mai puternică decât cele clasice

Vicepreședintele Societății Spaniole de Vaccinare, Fernando Moraga-Llop, a declarat într-o conferinţă susţinută săptămâna aceasta că, pentru a obține imunitatea sterilizantă împotriva Covid-19, „va trebui să așteptăm vaccinurile de a doua generație” și a dat ca exemplu serul intranazal pe care îl dezvoltă CSIC – Consiliul Spaniol Național de Cercetare. În fruntea acestei echipe se află virusologul Luis Enjuanes, scrie presa din Spania.

Cercetătorii au conceput o formulă care iese în evidență, deoarece folosește diverși antigeni din virusul însuși pentru imunizare. În plus, se autoamplifică – se poate înmulți până la 5.000 de ori doza inițială – și se administrează intranazal, adică, în loc să fie inoculate cu un ac, dozele sunt practic inhalate în nas printr-un spray.

Citeşte şi Daniel Isăilă, fostul secund al naţionalei, s-a vaccinat a treia oară cu serul chinezesc. Chiar şi imunizat, la 30 de zile e obligat să facă test PCR

În prezent, există aproximativ 300 de vaccinuri în studiu, dintre care 12 sunt intranazale (dintre acestea, 3 sau 4 sunt deja testate pe oameni).

Potrivit imunologului Adelaida Sarukhan, vaccinurile intranazale au „multe avantaje” în tratarea virusurilor respiratorii, cum ar fi noul coronavirus. Între exemple, ea spune că acestea „induc o imunitate mucoasă puternică, caracterizată prin secretia de anticorpi IgA, care sunt capabili să oprească imediat infecția în nas, înainte ca virusul să aibă timp să se replice și să ajungă la plămâni”.

Citeşte şi Bilanţ vaccinare 4 septembrie. Doar 4.500 de persoane au primit prima doză în ultimele 24 de ore