Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet

Ministerul Sănătăţii precizează că vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet.

09 feb. 2021, 12:16
Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet
Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet

Bolnavii de diabet se pot vaccina cu oricare dintre vaccinurile anti-COVID aprobate în Uniunea Europeană, anunţă Ministerul Sănătăţii. Conform Strategiei naţionale de vaccinare, aceşti pacienţi se pot vaccina în etapa a II-a.

Citeşte şi: BILANȚ VACCINARE 5 FEBRUARIE. Peste 26.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. 8.501 cu Moderna

„Vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tip. Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina acum, în etapa a II-a.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienții cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii.
Pacienții cu diabet au fost incluși în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranță”, subliniază Ministerul Sănătăţii, marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Specialiştii precizează că este recomandat ca în primele 48 de ore de la vaccinare bolnavii de diabet să își monitorizeze cu atenție glicemia și să se hidrateze adecvat.

Citeşte şi: 180 de cabinete de vaccinare vor deveni operaționale pentru vaccinarea cu AstraZeneca

 

Se reiau programările pentru vaccinarea anti-COVID. Florin Cîţu: Încă 800.000 de persoane pot fi programate din 10 februarie

Campania de vaccinare anti-COVID merge foarte bine în România, spune premierul Florin Cîţu. Şeful Executivului a anunţat că din 10 februarie se reiau programările pentru imunizare cu vaccinul AstraZeneca.

„Dozele AstraZeneca vom primi în această lună 800.000 de doze. Începem de pe 10 programările pentru AstraZeneca. Vom face prima vaccinare, nu vom păstra rapelul. Rapelul la AstraZeneca este peste două luni de zile. Deci, încă 800.000 de persoane pot fi programate.

Campania de vaccinare merge foarte bine. Am văzut un top făcut de Bloomberg. România se menţine la nivel global pe locul 14 în ceea ce priveşte campania de vaccinare”, a menţionat şeful Executivului.

Întrebat despre întârzierile privind livrarea vaccinului anti-COVID de la Pfizer, Florin Cîţu a menţionat că „sunt probleme pe termen scurt care nu depind de noi”.

„Nu au mai putut ajunge la această oră. S-ar putea să ajungă în timpul zilei de astăzi. Monitorizăm situaţia. Ori astăzi, ori mâine. Am vorbit şi cu Ministerul Apărării Naţionale dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze care trebuiau să fie aduse astăzi”, a afirmat premierul.

Citeşte şi: România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută