Vaccinurile Pfizer și Moderna, eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului. Anunţ de ultimă oră al Agenţiei Europene a Medicamentului

Cele două vaccinuri împotriva COVID-19 care folosesc tehnologia ARN mesager, precum Pfizer/BioNtech şi Moderna, par a fi eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit AFP, Reuters şi EFE.

13 mai 2021, 14:43
Vaccinurile Pfizer și Moderna, eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului. Anunţ de ultimă oră al Agenţiei Europene a Medicamentului

Pfizer și Moderna, eficiente împotriva variantei indiene. Informaţiile analizate de specialiştii din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului referitoare la eficienţa vaccinurilor Pfizer şi Moderna împotriva variantei indiene a coronaviruslui sunt ”încurajatoare”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul EMA pentru riscuri vaccinale şi ameninţări biologice, Marco Cavaleri.

Pfizer și Moderna, eficiente împotriva variantei indiene

Totodată, Cavaleri s-a arătat optimist şi în legătură cu capacitatea vaccinurilor AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care funcţionează pe bază de adenovirus, de a proteja împotriva acestei variante. Totuşi, EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca, informează Agerpres.ro.

Citeste si EXCLUSIV | Medicul Virgil Musta, avertisment privind apariţia unui nou val la pandemiei. „Depinde dacă apare o tulpină nouă”

Varianta B.1.617, detectată prima dată în India în luna octombrie 2020, a fost răspândită, până în prezent, în 44 de ţări, a anunţat OMS. Recent, OMS a descris varianta indiană ca fiind „îngrijorătoare” din punct de vedere al contagiozităţii şi a inclus-o pe lista „variantelor care stârnesc îngrijorare”, alături de variantele apărute iniţial în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. Acestea sunt considerate a fi mai periculoase întrucât sunt mai contagioase, mai letale şi posibil mai rezistente la vaccinurile existente.

Va fi necesară a treia doză de vaccin? Anunţul OMS

Pe de altă parte, EMA precizează că este nevoie de mai multe date clinice despre cât de bine şi cât timp protejează actualele vaccinuri anti-COVID-19 înainte de a se lua o decizie privind administrarea unei a treia doze din vaccinurile administrate în prezent în două doze.

Trebuie să vedem evoluţiile din lumea reală pentru a obţine datele de care avem nevoie, astfel încât să ştim care ar fi momentul oportun pentru o a treia doză. Trebuie să avem date care arată concret, prin evidenţe din lumea reală sau teste clinice, care este nivelul de protecţie oferit de vaccinurile pe care le avem în prezent’‘, a explicat Marco Cavaleri, după ce Uniunea Europeană a început să comande vaccinuri pentru eventuale doze de consolidare şi Statele Unite au început să facă planuri pentru administrarea unei a treia doze până la iarnă în cazul persoanelor deja vaccinate cu Pfizer sau Moderna.

Citeste si Ministrul Sănătăţii, despre raportările deceselor de Covid: Sunt diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platforme