Ministrul Sănătăţii, despre raportările deceselor de Covid: Sunt diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platforme

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

13 mai 2021, 10:12
Ministrul Sănătăţii, despre raportările deceselor de Covid: Sunt diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platforme

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală. Ioana Mihăilă a spus că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese COVID pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că diferențele de raportare au existat și există de la momentul declanșării pandemiei și până acum, că au la bază birocrația și că nu trebuie politizat subiectul.

 

UPDATE: „In urma cu cateva saptamani a fost comunicata existenta unei diferente in datele comunicate legat de decesele provocate de Covid, astfel ca s-a constituit o comisie care sa investigheze.

Mandatul era pentru identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati.

OMS a introdus noi coduri de boala pentru Covid. U071 pentru deces cu virus identificat si U072 pentru deces cu virus neidentificat, adoptate si de sistemul medical din Romania. La sfarsitul lunii aprilie 2020 s-au constituit doua platforme de raportare a deceselor.

Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constator al decesului.

Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice este urmatoarea. MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID. Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri.

Istoricul celor 2 platforme – CoronaForm include raportăpri caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP. Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte date. Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz.

Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms.

Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație, datele de la INS arată: în 2020 s-au raportat 16.792 de decese cu diagnostic COVID 19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat. 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar.

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 – 26.106 decese – 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.

În sistemul CoronaForm – 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670.

Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spitale, din cauză raportarea variază de la spital la spital, există confuzii şi intarzieri in raportarea deceselor.

Comisia recomandă actualizarea deceselor din Corona Forms. Nu aș căuta vinovați, trebuie o actualizare a datelor. Cred ca ar trebui sa acceptam faptul ca exista doua surse de date: una este din certificatele constatatoare, dar care ne parvin cu anumita intarziere, iar o alta sursa in timp real, care ne da o imagine de ansamblu.”, a declarat Ioana Mihaila, Ministrul Sănătăţii.

 

Ştirea iniţială

Raportul preliminar pe care ministerul l-a avut încă din 7 mai arată, conform celor declarate de ministrul Sănătăţii, că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare.

“Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a transmis, duminică, la Prima TV, ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a precizat, însă, că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Întrebată, miercuri seară, la Europa FM, dacă este aşa cum relatează presa că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a afirmat: ”M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat  exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au  fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

Întrebată dacă există o diferenţă de 5.000 de decese faţă de numărul total raportat până în prezent de autorităţi, ministrul Sănătăţii a răspuns miercuri, la Europa FM.

„M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi, sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a afirmat Ioana Mihăilă, conform sursei citate.

Citeşte şi: Directorul OMS s-a vaccinat împotriva coronavirusului: „Vaccinurile salvează vieţi”