Vacile din Elveţia primesc apă cu elicopterul Armatei. Măsuri extreme luate de autorităţi din cauza secetei

Seceta creează probleme în toată Europa. Fermierii din Elveţia au ajuns să ceară ajutorul Armatei pentru adăparea animalelor care suferă din cauza temperaturilor ridicate.

11 aug. 2022, 18:41
Vacile din Elveţia primesc apă cu elicopterul Armatei. Măsuri extreme luate de autorităţi din cauza secetei

Vacile din Elveţia primesc apă cu elicopterul Armatei. Ploile reduse din acest an i-au făcut pe fermieri să ceară intervenţia armatei pentru adăparea animalelor şi pentru a evita situaţia de anul trecut când seceta a provocat o criză de nutreţ la finalul anului, potrivit Agerpres.

Vacile din Elveţia primesc apă cu elicopterul Armatei. Seceta face ravagii în Europa

Citeşte şi Europa lovită de temperaturi record, secete și incendii. Peste 1.000 de morţii din cauza caniculei, urgenţa climatică se înrăutăţeşte

„Ne confruntăm cu o lipsă mare de apă în acest an. Asta are un impact mare asupra pajiştilor, creşterii animalelor dar şi asupra agriculturii în zonele de câmpie”, spune Frederic Menetrey, responsabil pentru agricultură în cantonul Fribourg.

Acesta atrage atenţia că fără ajutorul armatei, animalele ar fi trebuit să fie coborâte din zonele înalte de păşunat, pentru a putea fi hrănite în zonele joase de câmpie, unde în mod normal în lunile de vară se produce fânul cu care sunt hrănite animalele iarna.

Printre fermierii care se plâng că anul acesta a fost unul dificil, fără prea multe ploi, este şi Jacques Ruffieux. Acesta are o cireadă de 130 de vite şi spune că are nevoie de 10.000 de litri de apă pe zi.

„Începând din 27 iunie, am avut doar 30 de litri de precipitaţii. Practic nimic. Eram la o zi şi jumătate până ajungeam la zero. A fost foarte aproape”, spune fermierul.

Potrivit comandatului armatei teritoriale elveţiene, şase elicoptere au fost mobilizate pentru a duce apă animalelor din zonele alpine. Operaţiunile se vor derula până pe 19 august. În total, aproximativ 400.000 de tone de apă ar putea fi transportate de elicoptere pentru alimentarea rezervoarelor, cu 1,5 tone de apă transportate la fiecare zbor.

Astfel de acţiuni au mai fost derulate şi în anii 2015 şi 2018.

„Ţinând cont de încălzirea globală, există probabilitatea ca acest gen de misiune să devină mai frecvent în viitor”, a spus comandantul armatei teritoriale elveţiene.

Citeşte şi Seceta cruntă din Brașov a transformat Muntele Tâmpa într-un peisaj de toamnă. Explicația specialiștilor. Ce se întâmplă cu copacii