Vadim Shishimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război, a primit închisoare pe viață. Prizonierii din Azovstal, judecaţi la Doneţk

Un soldat rus a fost găsit vinovat în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului.
Filip Stan
23 mai 2022, 13:16
Vadim Shishimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război, a primit închisoare pe viață. Prizonierii din Azovstal, judecaţi la Doneţk

Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat la câteva zile după începerea invaziei rusești.

Soldatul în vârstă de 21 de ani, Vadim Shishimarin, este acuzat că a ucis un civil de 62 de ani neînarmat în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei. Când a fost întrebat de instanța de la Kiev cum a pledat, el a răspuns ”pe deplin” vinovat. Circumstanțele arestării sale pe 28 februarie rămân neclare.

Procurorii spun că Shishimarin a primit ordin să împuște civilul pentru a-l împiedica să spună soldaților ucraineni despre locația rușilor. Dacă va fi găsit vinovat, Shishimarin riscă închisoare pe viață.

Olena Zelenska: Ucraina a avut ghinionul să aibă un vecin cum este Rusia, care îşi arată frăţia „cu rachete şi teroare”

Avocatul său, Victor Ovsyanikov, a fost desemnat să îl apere pe Shishimarin de către un centru ucrainean care promovează asistență juridică gratuită. Avocatul a recunoscut săptămâna trecută că dosarul împotriva soldatului este serios, dar că instanța va lua decizia finală cu privire la ce probe să permită.

Răsturnare de situaţie. Ucraina refuză încetarea focului: „Dacă oprim, ruşii vor încep o ofensivă şi mai sângeroasă”

Moscova a negat că ar comite crime de război în Ucraina și a spus că este o dramatizare „falsă” și „egregioasă” folosirea unor astfel de termeni, a declarat miercuri reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției de presă ruse Interfax citată de Politico.

Soldații ucraineni de la Azovstal vor fi judecați de un „tribunal internațional” în Donețk

Toți soldații ucraineni care s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal sunt deținuți pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk și vor fi judecați de un „tribunal internațional”, a declarat liderul acestei republici, Denis Pușilin, potrivit Interfax.

„Prizonierii de la Azovstal sunt deținuți pe teritoriul Republicii Populare Donețk. De asemenea, pe teritoriul republicii este plănuită organizarea unui tribunal internațional”, a afirmat Denis Pușilin, potrivit sursei citate.

Pușilin a mai adăugat că „în prezent se lucrează la documentul de înființare a tribunalului”. Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini video cu luptătorii ucraineni de la Azovstal, care s-au predat forțelor ruse.

În total, s-au predat 2.439 de soldați, membri ai Batalionului Azov și ai armatei ucrainene, mai scrie Interfax, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov. 78 dintre aceștia sunt femei, a mai spus Konașenkov, precizând că au fost și străini printre cei care s-au predat.

Comandantul Batalionului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, într-un scurt mesaj video filmat în incinta combinatului siderurgic Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Boala aparent banală care duce la infarct sau AVC. Mulți români o ignoră, fără să știe la ce riscuri se expun
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Guvernul oferă mai puțini bani acestor pensionari!
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Ce meserie practică fosta iubită a lui Vlad Pascu. Se dezbracă pentru bani
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Andreea Bălan recunoaște că despărțirea de Victor Cornea nu este ușoară: „El nu se întoarce, asta este diferența”. Cât de greu îi este când sportivul pleacă în turneu: „Dorul este mare”
Cancan.ro
Care a fost ultimul mesaj postat de Ionela, tânăra moartă în accidentul din Vaslui 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Meteorologii Accuweather anunță ploi în majoritatea regiunilor însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 22 mai 2024
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'