Val de aer polar peste România. Cod roșu de viscol puternic la munte. Ninsori și ploi în mai multe județe

Intervenție de urgență în mai multe județe din țară! La Rânca este viscol puternic, iar drumarii intervin pentru deszăpezire. În județul Botoșani, pompierii au fost solicitați de urgență pentru îndepărtarea unui copac căzut pe două autoturisme. Iar în Suceava, acoperișul unei masarde a fost luat de vântul puternic. Probleme sunt și în Iași, unde mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic.

28 mart. 2023, 10:31
Val de aer polar peste România. Cod roșu de viscol puternic la munte. Ninsori și ploi în mai multe județe

Un val de aer polar a păruns în România și a adus cu el ploi, ninsori și vreme rece, chiar geroasă în unele zone montane. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat INFORMARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 28 martie, ora 10 – 30 martie, ora 09 când se anunță răcire accentuată a vremii, îngheț la sol și brumă.

”În intervalul menționat vremea va fi rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade și se va produce brumă sau îngheț la sol”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emisă AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23 pentru intensificări ale vântului. În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h.

Citește și: Prognoza meteo: Un ciclon polar loveşte România, vor fi temperaturi negative la Bucureşti. Cum va fi vremea de Florii şi Paşte 2023

Pentru zona Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU în intervalul 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23, când sunt prognozate intensificări susținute ale vântului, viscol puternic.

”În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută”, a transmis ANM.

 

COD ROȘU de vânt puternic în Carpații Meridionali

În perioada 28 martie, ora 02 – 28 martie, ora 14 la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.

La noapte, vânt se va intensifica. A fost emisă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 28 martie, ora 23 – 29 martie, ora 21. În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va avea intensificări cu rafale de peste 70…90 km/h.

Citește și: România este lovită de urgie! Mesajele RO-Alert au avertizat românii să rămână în case. Codul roșu intră în vigoare din seara asta

Vântul va prezenta intensificări și pe parcursul zilei de miercuri. ANM a emis alertă COD GALBEN pentru intervalul 29 martie, ora 06 – 29 martie, ora 21. În cea mai mare parte a Moldovei, local în Oltenia, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze de 55…60 km/h.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Marți, vremea va fi rece pentru această dată. Cerul va fi mai mult noros și doar trecător va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 9…11 grade, iar cea minimă de -3…0 grade. Noaptea se va produce brumă.

Miercuri vremea se va mențin rece. Cerul va fi temporar noros și probabilitatea de ploaie redusă. Vântul va prezenta intensificări pe parcursul zilei, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de -3…-1 grad, mai scăzută în zona preorășenească până în jurul a -5 grade. Noaptea se va produce brumă.