Val de aer polar peste Romania. Un ciclon secundar aduce temperaturi de iarnă după episodul de căldură

Un ciclon secundar format în talvegul unei depresiuni scandinave va aduce precipitații moderate și local abundente, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, în vestul, nordul și centrul țării, precum și intensificări ale vântului cu rafale de până la 40 - 60 km/h.

15 mart. 2023, 22:38
Val de aer polar peste Romania. Un ciclon secundar aduce temperaturi de iarnă după episodul de căldură

Val de aer polar peste România. ”Vom asista la o schimbare semnificativă în aspectul vremii. Se va resimți cel mai bine pe parcursul zilei de mâine, când temperaturile vor scădea în toată țara. Dacă ne-am obișnuit în zilele anterioare, chiar și astăzi, în mai multe zone ale țării cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, o vreme de primăvară înspre vară chiar, mâine vremea se va schimba radical în toate regiunile.

Alertă meteo cod galben de vânt. Revin ninsorile și se va depune strat de zăpadă în mai multe zone
Pentru moment vorbim de atenționarea meteorologică de cod galben, care vizează zona joasă din partea de vest, de nord-vest a teritoriului, și subliniază intensificările vântului.

Din această după-amiază, la noapte, în prima parte a zilei de mâine, în aceste regiuni, în zona joasă din Banat, Crișana, în Maramureș, vântul va prezenta intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, astfel încât, în acele zone, pe lângă răcire și temperaturi scăzute, senzația de frig va fi mult accentuată.

Toate acestea se vor produce pe fondul unui front atmosferic rece care va traversa teritoriul țării noastre”, a explicat meteorologul Alina Șerban.

Val de aer polar în toată ţara: 

”Masa de aer polar este mult coborâtă spre zona de sud a Europei. Aceasta va traversa teritoriul țării noastre, masa de aer tropical avansând tot spre zona țării noastre, astfel încât acest front atmosferic rece va fi destul de trecător, resimțindu-se cel mai bine mâine, după care vremea își va reveni la normal atât din punct de vedere termic cât și din punct de vedere al precipitațiilor.

Val de aer polar de la vest la est

În deplasarea lui, frontul rece va determina apariția precipitațiilor de la vest către est. Pe de altă parte va determina și scăderea valorilor termice, transformarea precipitațiilor în această noapte în zonele montane, dar și în partea de nord, nord-est, centru a teritoriului, adică în zonele mai joase de relief.

Prognoza meteo lunară. Vreme de tricou de Florii 2023, ANM a anunţat temperaturi de vară înainte de Paşte
La noapte, în prima parte a zilei de mâine, vom vedea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, în zona montană toate precipitațiile se vor transforma în ninsoare, în Carpații Occidentali, în vestul Carpaților Meridionali vorbim de depunere de strat de zăpadă pe alocuri mai consistent iar în celelalte regiuni, în partea de sud și de sud-est, vorbim de precipitații în formă lichidă, de ploi, care și ele probabil vor acumula cantități mai importante de apă”, a mai spus meteorologul ANM.