Val de aer polar peste România. Vin ninsorile și în țara noastră. Meteorologii Accuweather au emis AVERTIZARE „WINTERCAST” pentru București

După cel mai cald Crăciun din istorie și un Revelion și Bobotează cu temperaturi de primăvară, iarna își reintră în drepturi. Meteorologii anunță ninsori puternice în România. Meteorologii Accuweather au emis avertizare „wintercast” pentru București.

06 ian. 2024, 22:56
Val de aer polar peste România. Vin ninsorile și în țara noastră. Meteorologii Accuweather au emis AVERTIZARE „WINTERCAST” pentru București

După vremea anormal de caldă în ianuarie, cu temperaturi de Boboteaza care au ajuns și la 17 grade Celsius, un val de aer polar cuprinde  România. Accuweather a actualizat prognoza meteo pentru București. Meteorologii anunță ninsori în Capitală luni, 8 ianuarie. Este așteptat chiar să se depună strat de zăpadă, mai ales că spre seară și noaptea temperaturile vor scădea sub zero grade.

Citește și: Meteo din bătrâni, cu Mihai Voropchievici. Când vine furtuna de zăpadă peste România. Regele runelor a citit vremea în Gromovnic

De altfel, avertizarea „wintercast” pentru București emisă de Accuweather este valabilă pentru ziua de luni, 8 ianuarie, între orele 07:00 și 13:00, când este posibil să se depună și un strat subțire de zăpadă.

Și în noaptea de luni spre marți, 9 ianuarie, sunt așteptate episoade de fulguială.

Citește și: Iarnă siberiană de duminică în România. Elena Mateescu, ANM: „Minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade”

De altfel și meteorologii ANM anunță că de duminică vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă ce se va resimți în regiunile nord-estice, iar noaptea și în cele vestice și nord-vestice, în timp ce în celelalte zone valorile termice se vor menține încă cu mult peste normalul perioadei. Cerul va fi mai mult noros și se vor semnala precipitații în sudul, estul și centrul teritoriului și pe arii mai restrânse în rest; pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 10…20 l/mp. În jumătatea de nord a Moldovei și la munte, treptat, din a doua parte a zilei vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar în Maramureș, Crișana, Banat și în estul Transilvaniei pe timpul nopții – local vor fi și lapoviță sau ninsori; vor fi depuneri de polei. În restul țării va ploua. Vântul va sufla slab și moderat, dar se va intensifica mai ales în a doua parte a intervalului în est și sud-est, local cu viteze la rafală ce vor depăși 55…65 km/h, amplificând senzația de frig. Temperaturile maxime se vor situa între 2…3 grade în nordul Moldovei și până în jurul a 15 grade în sud-estul extrem al țării, iar cele minime se vor încadra de la -9…-7 grade în nordul Moldovei și până la 5…6 grade în Oltenia și Muntenia. Pe alocuri dimineața se va forma ceață.

Luni, vremea va fi predominant închisă și se va răci accentuat în toate regiunile, devenind geroasă noaptea în mare parte din Moldova și local în depresiunile din estul Transilvaniei. Pe parcursul zilei în Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor semnala precipitații mixte, iar în rest va ninge și cu precădere în estul țării pe alocuri vor mai fi depuneri de polei. Noaptea, temporar va ninge slab cantitativ în majoritatea regiunilor. Vântul va continua să prezinte intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu rafale în general de 55…70 km/h, viscolind temporar ninsoarea și amplificând senzația de frig. Temperaturile maxime se vor încadra între -7…-6 grade în nordul extrem al Moldovei și 7 grade în zona deluroasă a Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -12 și -2 grade.

Și în București, vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Ziua, temporar vor fi mai ales ploi, iar din orele serii și pe parcursul nopții va ninge. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 5 grade, iar cea minimă va fi de -4…-3 grade.

Marți, vremea va fi deosebit de rece în majoritatea zonelor, geroasă la începutul zilei în Moldova și în estul Transilvaniei, iar noaptea pe arii extinse în nordul, centrul și estul teritoriului. Pe parcursul zilei, cerul va avea înnorări în cea mai mare parte a țării. În jumătatea de sud a Moldovei, în estul Munteniei și local în Dobrogea vor fi ninsori moderate cantitativ și temporar viscol, determinând vizibilitate scăzută. Local va ninge slab și în restul Munteniei, în Oltenia, iar în primele ore și în sudul Banatului și al Transilvaniei. Treptat, aria ninsorilor se va restrânge spre extremitatea de sud. Temperaturile maxime se vor încadra între -9 și 2 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -14 și -3 grade, mai scăzute în Moldova și în estul Transilvaniei, până în jurul a -18 grade. În București, vremea va deveni deosebit de rece, astfel că temperatura maximă va fi de -3…-2 grade, iar cea minimă de -8…-5 grade. Cerul va avea înnorări pe parcursul zilei și la începutul nopții când temporar va ninge slab, apoi se va degaja. Vântul va sufla în general moderat ziua (temporar cu rafale de 40…45 km/h), amplificând senzația de frig.