Val de aer tropical la final de septembrie. Cum va fi vremea în octombrie şi de când vin ploile de toamnă

Vreme caniculară la final de septembrie. Temperaturile vor ajunge la 35 de grade în mai multe zone din țară. Vor fi și ploi torențiale cu grindină și vijelii mai ales la munte.

22 sept. 2023, 14:13
Val de aer tropical la final de septembrie. Cum va fi vremea în octombrie şi de când vin ploile de toamnă

Finalul lunii septembrie aduce valorile termice cu mult peste cele normale la această dată. Meteorologii anunţă vremea călduroasă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umnezeală (ITU) va depãşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor ajunge în weekend până la 36 de grade în Lunca Dunãrii.

Citeşte şi: Weekend canicular! Valul de aer cald din Africa ajunge în România! Meteorologul Florinela Georgescu: „Temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, cu 10 grade mai mult decât normalul perioadei”

În săptămâna 25 septembrie – 2 octombrie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice și centrale.

Din 2 până pe 9 octombrie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în majoritatea regiunilor.

Citeşte şi: Un nou val de căldură pune stăpânire pe România. Temperaturile vor urca până la pragul de caniculă la final de septembrie

În săptămâna 9 – 16 octombrie mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în sudul și estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în vestul, nordul și centrul teritoriului, în timp ce în rest cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.

În săptămâna 16.10.2023 – 23.10.2023 temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toată țara.