Val de refugiaţi din Ucraina în a 13-a zi de război. Femeile ajunse cu trenul în Gara de Nord, întâmpinate cu flori

Ucrainenii speriaţi de bombardamentele armatei ruse continuă să fugă cu miile din calea războiului. Unii dintre ei au ajuns în România cu trenul în Gara de Nord din Bucureşti.

08 mart. 2022, 12:12
Val de refugiaţi din Ucraina în a 13-a zi de război. Femeile ajunse cu trenul în Gara de Nord, întâmpinate cu flori
foto: Europafm.ro

Sute de refugiaţi din Ucraina continuă să vină în România, în condiţiile în care războiul declanşat de armata rusă, la ordinul lui Vladimir Putin, se desfăşoară a 13-a zi consecutiv. De 8 martie, femeile din Ucraina au mărturisit că sunt înfricoşate şi îşi părăsesc locuinţele pentru a fugi de bombardamente. După ce au ajuns cu trenul în Gara de Nord din Bucureşti, ucrainencele au fost întâmpinate cu flori, iar copiii au primit mâncare caldă de la restaurantul din gară.

Citeşte şi: „Al Treilea Război Mondial probabil a început deja, dar întârziem să recunoaştem asta”. Un miliardar american trage un semnal de alarmă cu privire la Putin şi NATO

La Gara de Nord, ca urmare a numărului mare de refugiaţi sosiţi în Capitală, a fost amenajat un nou spaţiu destinat special persoanelor refugiate, în holul caselor de bilete clasa a II-a.

Astfel, în acest moment, în Gara de Nord din Bucureşti sunt amenajate 3 spaţii destinate refugiaţilor, unde sunt asigurate, până la preluarea acestora de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, condiţiile necesare staţionării temporare – apă, ceaiuri, sucuri, fructe, produse alimentare calde şi reci, hrană pentru copii şi bebeluşi, produse de igienă, precum şi servicii de asistenţă socială şi medicală, asigurate de voluntari şi ONG-uri.

Luni a ajuns în Gara de Nord un alt tren cu peste 800 de refugiaţi din Ucraina, conform CFR Călători.

„În această dimineaţă circulă trenul CFR Călători 12 605 cu 12 vagoane având 870 de refugiaţii la bord, sosiţi în ţară cu un tren al Căilor Ferate Moldovene”; a transmis, luni, CFR Călători.

Val de refugiaţi din Ucraina în a 13-a zi de război. Oamenii fugiţi din calea războiului pot călători gratis cu trenul

Oamenii din Ucraina care au fugit de război vor putea călători gratuit cu trenul în România și în Ungaria, potrivit unei decizii comune a guvernelor României și Ungariei anunțată sâmbătă seara.

Astfel, biletul emis de CFR Călători va fi valabil până la frontiera cu Ungaria, unde un refugiat va primi alt bilet cu titlu gratuit de la operatorul feroviar ungar, MAV.

CFR anunță că toți cetățenii străini care provin din Ucraina vor beneficia în România de călătorii gratuite cu trenul.

De asemenea, din cauza numărului mare de călători, CFR urmează să deschidă alte două case pentru bilete internaționale și încă 7 pentru călătorii interne la Gara de Nord din București.

„Biletele acordate cu titlu gratuit vor permite circulaţia pe teritoriul naţional pentru persoanele refugiate, dar şi continuarea călătoriei dincolo de frontieră, după ce vor primi de la operatorul feroviar ungar, în tren, alte bilete cu titlu gratuit”, anunță un comunicat al CFR Călători, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Oraşe din estul și centrul Ucrainei, bombardate de armata rusă: „Câinii sfâşie cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar”