EXCLUSIV. Val neobișnuit de caldură în România. Meteorologii anunță vreme de aprilie. Elena Mateescu: „Se vor vor atinge chiar 20 de grade”

Un val neobisnuit de caldura va cuprinde toata tara saptamana viitoare, cand vom avea si aproape 20 de grade. După 19 februarie, vremea se va răci, meteorologii anunțând o vreme apropiată din calendar, atât din punct de vedere termic, cât și al precipitațiilor.

03 feb. 2024, 23:58
EXCLUSIV. Val neobișnuit de caldură în România. Meteorologii anunță vreme de aprilie. Elena Mateescu: „Se vor vor atinge chiar 20 de grade”

Meteorologul Elena Mateescu anunță o încălzire neobișnuită a vremii pentru săptămâna viitoare. Termometrele vor indica până la 20 de grade Celsius în sudul țării.

”Săptămâna viitoare va debuta cu o vreme deosebit de caldă. Vorbim de temperaturi care în Lunca Dunării vor atinge chiar 19 – 20 de grade. Inclusiv în capitală va fi o maximă de 16 – 17 grade.

Până atunci însă în partea de sud-vest a țări de valori de 15 grade. Azi s-au consemnat la Calafat 15 grade. În partea de sud, sud-est și est maximele au depășit 10 grade.

Vor fi de interes și intensificările de vânt care l-a altitudini mai mari, peste 1.700 metri, vom înregistra rafale de 100 – 120 de km la oră, iar în restul țării, în zonele mai joase se vor înregistra rafale de 45 – 60 km la oră.

Duminică consemnă și precipitații sub formă de ninsoare la munte. De asemenea, în zonele intracarpatice, lapovițe, și ploi în zonele mai joase de relief.

Săptămâna 5 – 12 februarie vom vorbi în medie de abateri ale valorilor medii zilnice de 8 grade Celsius, în special în partea de sud, sud-est și est a țării”, a declarat meteorologul Elena Mateescu la România TV.

Citește și: Prognoza meteo: Vine, vine, primăvara! Zăpada se refugiază pe crestele montane, temperaturile maxime ajung la 18 grade Celsius

După 12 februarie, vreme se răcește din nou.

”Chiar și în săptămâna 12 – 19 februarie arată un semnal cu o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, abateri însă mai mic, de 3 – 4 grade.

După 19 februarie se pare că vom vorbi cel puțin despre o vreme apropiată din calendar, din punct de vedere termic, cât și al precipitațiilor”, a mai spus meteorologul ANM Elena Mateescu.

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: cum va fi vremea la începutul primăverii

5 – 12 februarie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munţilor Apuseni şi în jumătatea nordică a Carpaţilor Orientali, precum şi în regiunile nord-vestice, da şi deficitar în cele sudice şi sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

12 – 19 februarie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud- estice. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în vestul Carpaţilor Meridionali şi în Munţii Banatului.

19 – 26 februarie
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în regiunile intracarpatice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în extremitatea de sud-est a teritoriului.

26 februarie – 4 martie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.