Val sufocant de căldură pentru România până joi, alertele au fost prelungite. Cod Portocaliu la Bucureşti UPDATE

Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

24 iul. 2022, 10:30
Val sufocant de căldură pentru România până joi, alertele au fost prelungite. Cod Portocaliu la Bucureşti UPDATE

UPDATE COD PORTOCALIU şi Cod Galben până joi, noi hărţi de la ANM.

Cea mai mare parte a ţării se va afla, începând de duminică, de la prânz, sub avertizări cod portocaliu şi galben de instabilitate atmosferică, manifestată prin vijelii, grindină şi descărcări electrice.

În intervalul 24 iulie, ora 12:00 – 25 iulie, ora 06:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice şi izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud-estul teritoriului.

De asemenea, ANM anunţă instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice în perioada 24 iulie, ora 14:00 – 24 iulie, ora 23:00, fiinmd emisă o avertizare cod portocaliu.

”Local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară şi la începutul nopţii în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice şi grindină. Pe alocuri aversele vor fi torenţiale, cantităţile de apă vor depăşi 25…35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40…50 l/mp”, precizează meteorologii.

 PROGNOZA PENTRU BUCUREŞTI

24.07.2022 ORA 10:30 – 25.07.2022 ORA 06:00

Duminică valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 39…40 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade.

În seara zilei de duminică (24 iulie) se vor semnala intensificări ale vântului şi posibil vijelie, iar noaptea (24/25 iulie), va creşte probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (intensificări ale vântului, descărcări electrice şi averse).

25.07.2022 ORA 06:00 – 28.07.2022 ORA 21:00

Luni (25 iulie) valul de căldură va persista, iar de marţi (26 iulie) se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 35…39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 18…21 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Valul de căldură va fi sufocant în jumătatea sudică a țării, unde este cod portocaliu de caniculă si disconfort termic acentuat. În schimb din orele amiezii, în centru, nord-est și în zonele montane, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Vor fi intensificări ale vântului, grindină, descărcări electrice, ploi torențiale și vijelii (viteze la rafală de 60…80 km/h). Temperaturile maxime, se vor încadra în general între 30 și 41 de grade, cu cele mai mari valori în sudul Munteniei, anunţă ANM.

ANM-Avertizare-generala-T0-220724103008

În capitală, atmosfera va fi sufocantă, iar disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi variabil, iar spre seară, va crește probabilitatea pentru ploi și descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 39…40 de grade.

Cod portocaliu

La munte, vremea va deveni instabilă. După-amiaza și seara vor fi înnorări cu ploi torențiale și descărcări electrice.

La mare, vremea va fi călduroasă, disconfortul termic se va accentua. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 32 de grade. Cerul va fi variabil, temporar mai noros noaptea când, trecător, vor fi ploi, descărcări electrice și condiții de grindină. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, dar și în timpul averselor când poate lua aspect de vijelie.

În judeţe vizate, CNAIR a impus restricţii de circulaţie.

”În intervalul orar 10:00 – 20:00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t în judeţele: Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş – Severin, Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare”, a transmis compania într-un comunicat de presă.

Aceste restricţii vor fi instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

”Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, a transmis CNAIR.

Compania aminteşte conducătorilor auto că măsurile adoptate sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile, drumurile expres şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia:

• transporturilor de persoane;

• transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;

• vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;

• transporturi funerare;

• transporturi poştale;

• transporturi de echipamente de prim ajutor;

• transporturi pentru distribuire de carburanţi;

• transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;

• transporturi pentru tractări vehicule avariate;

• transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;

• transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;

• transporturi apă îmbuteliată;

• transporturi produse provenite din exploatări agricole;

• transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Pe durata avertizărilor meteorologice, autorităţile au stabilit o serie de măsuri şi au făcut recomandări pentru populaţie.

La nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale:

  • adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber;
  • amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit; informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare, precum şi interdicţia utilizării focului deschis în zonele de mirişti şi vegetaţie uscată;
  • monitorizarea zonelor forestiere şi, în special, a celor frecventate de turişti, de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora;
  • desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere, precum şi la nivelul localităţilor şi operatorilor economici deţinători de culturi agricole; identificarea şi monitorizarea persoanelor vulnerabile; asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.
Val de caniculă în Europa. Oraşele care s-au adaptat cel mai bine la temperaturile extreme

Recomandări adresate populaţiei:

  • evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);
  • evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la soare şi a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;
  • asigurarea unei hidratări şi alimentaţii corespunzătoare.