Valeriu Gheorghiţă: „Am primit 81.000 de doze din acel lot şi am folosit 77.000. Pe restul le-am carantinat momentan”

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că, din lotul de vaccin Astra Zeneca AVB2856, cel suspendat de Italia sub suspiciunea că ar declanşa "evenimente trombotice", adică cheaguri de sânge, care într-un caz din Italia au dus la moartea unui militar de 43 de ani.

11 mart. 2021, 22:48
Valeriu Gheorghiţă: „Am primit 81.000 de doze din acel lot şi am folosit 77.000. Pe restul le-am carantinat momentan”

Valeriu Gheorghiţă a dat asigurări că vaccinul Astra Zeneca este la fel de sigur ca cele de la Pfeizer şi Moderna, explicând că acele suspiciuni se referă la 30 de cazuri la nivel european, din aproximativ 5 milioane de doze administrate, adică o incidenţă normală şi în cazul persoanelor nevaccinate.

„Nu exista absolut niciun semn care sa indice legatura de cauzalitate intre vaccinul Astra si aceste evenimente aparute la nivel european. Sunt aproximativ 30 de cazuri din 5 milioane de doze. E o frecventa care se intalneste si la persoanele nevaccinate, deci Organizatia Europeana a Medicamentului recomanda continuarea vaccinarii. Toate datele sunt centralizate acolo si sunt evaluate in permanenta. Saptamana viitoare se va trage o concluzie si va fi comunicata tuturor.

Am vazut ca azi a fost suspendat lotul acela in 9 tari. Mentionez ca Romania nu a primit doze din acel lot. Fiecare tara a luat decizia ei. Italia a luat decizia sa suspende vaccinarea cu lotul AVB2856.

In Romania am primit 81 de mii de doze din acest lot si am folosit 77.000. Restul le-am carantinat si asteptam decizia Agentiei Europene a Medicamentului. Decizia pe care am luat-o azi, ca solutie de maxima precautie, sa suspendam temporar acest lot si sa continuam cu celelalte.

La acest momment am solicitat companiei sa ne puna la dispozitie datele care ne spun cate doze din acest lot au fost livrate in UE si cate alte tari au decis carantinarea acestora, pentru ca deocamdata stim doar de Italia.

Evenimentele trombotice presupun aparitia cheagurilor de sange si pot cauza unele evenimente cardiovasculare. In Romania, principala cauza de deces sunt chiar evenimentele cardiovasculare, deci nu este nevoie in acest moemnt sa luam masuri si sa intram in panica.

Personalul din centrele de vaccinare stie cum sa procedeze cu persoanele care iau anticoagulante. Noi recomandam ca persoanele in varsta sa fie insotite de un apartinator care sa poata da date despre istoricul medical si despre medicatia pe care o ia persoana in varsta.

Este un vaccin bazat pe vectori virali, un vaccin reactoger. Genereaza o activitate mai pronuntata, fata de celelalte. Inseamna ca genereaza si mai frecvent reactiile adverse pasagere si simple.

Am mai explicat si e important sa mai precizam. Centrele de vaccinare sunt organizate ca monovaccin, deci acolo exista un singur tip de vaccin, pentru a ne asigura ca nu se fac erori. Noi, cand vedem un numar de persoane programate, noi trebuie sa stim cati sunt cu fiecare. Persoanele care se programeaza, in functie de cand este programat rapelul, poate sa intuiasca ce fel de vaccin este in centrul respectiv. Deci, daca e la 21 de zile, este Pfizer, daca este la 28 de zile, este Moderna, iar daca este la 56 de zile, este vorba de Astra Zeneca.

Toate cele trei vaccinuri ne protejeaza aproape maximal fata de forme severe si de complicatii grave. Categoric si indubitabil avem aceste beneficii indiscutabile.”, a spus Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

Valeriu Gheorghiţă: Dacă la sfârşitul zilei rămân doze, coordonatorul centrului poate vaccina persoanele pe care le are la indemână

Coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiţă, a explicat şi cum se pot imuniza persoanele care nu au reuşit să obţină o programare sau care nu sunt în primele două categorii, cele care au, deocamdată, acces la vaccinare

„Am vazut si eu respectiva baza de date. Eu solicit toate bazele de date si in toate informarile dau date de la Institutul National de Sanatate Publica, pentru a ma asigura ca sunt date certe. Trebuie sa intelegeti ca in acest registru de vaccinare se colecteaza date din toate centrele, astfel ca pot aparea erori inclusiv de la operatorii din centre. Din moment ce acele date sunt in baza de date, inseamna ca probabil sunt adevarate. Nu este bine, dar sunt situatii in care raman doze dintr-un flacon si atunci, la sfarsitul programului se pot mobiliza persoane programate in a doua sau a treia zi. Insa nu intotdeauna gasesti o persoana din etapa 1 sau 2, care sa se si prezinte imediat in centru, astfel ca se vaccineaza cine se poate prezenta, pentru ca pana la urma asta urmarim, sa vaccinam cat mai mult.

Exista o instructiune prin care coordonatorul evalueaza permanent cate persoane are programate si cate flacoane are deschise. Daca am o persoana si deschid un flacon cu 6 doze, ori reprogramam persoana, daca este de acord, ori rezulta 5 doze si se suna persoane programate a doua sau a treia zi. Majoritatea nu pot sa se prezinte, pentru ca multi sunt si din alte localitati. In acest caz, coordonatorul este in situatia de a vaccina persoanele pe care le are la indemana. Sunt situatii care variaza de la un centru la altul, dar in niciun caz nu vrem sa aruncam doze.

Acele 7000 de persoane categoric nu s-au vaccinat doar in centrele Ministerului Apararii, pentru ca sunt distribuite la nivel natzional in toate centrele, cu exceptia a cateva centre unde sunt cateva sute de cazuri.

Sigur, in centrele unde numarul celor care s-au vaccinat desi sunt in etapa a treia, trebuie controlat si vazut de ce s-a ajuns acolo.”, a declarat Gheorghiţă.

Citeşte şi: Florin Cîţu a găsit motivul creşterii numărului de infectări: „În România s-a mers la schi, alte ţări nu şi-au permis acest lux”