Valeriu Gheorghiţă anunţă ce se întâmplă cu rapelul în cazul femeii care a făcut şoc anafilactic după vaccinul produs de AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă a oferit noi detalii referitoare la cazul femeii de 46 de ani care a suferit şoc anafilanctic după ce a făcut vaccinul produs de AstraZeneca. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că nu este recomandat ca a doua doză să fie făcută cu acelaşi ser anti-covid.

23 feb. 2021, 19:08
Valeriu Gheorghiţă anunţă ce se întâmplă cu rapelul în cazul femeii care a făcut şoc anafilactic după vaccinul produs de AstraZeneca
Valeriu Gheorghiţă anunţă ce se întâmplă cu rapelul în cazul femeii care a făcut şoc anafilactic după vaccinul produs de AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă a declarat în timpul conferinţei de presă de marţi că femeia care a intrat în şoc anafilactic după prima doză de vaccin AstraZeneca este este în stare bună şi că urmează să fie externată.

„În cursul zilei de 21 februarie a fost înregistrat un caz de reacţie alergică major, un caz de şoc anafilactic la o persoană de sex feminin, de 46 de ani, care după administrarea primei doze de vaccin de la compania Oxford-AstraZeneca, la aproximativ 10 minute, a dezvoltat fenomene alergice, care au evoluat către scăderea valorilor tensionale, cu instalarea criteriilor de şoc anafilactic.

S-a intervenit rapid, conform procedurilor în vigoare, evoluţia fiind rapid ameliorată. În circa şapte minute, practic, pacienta era cu stare generală mult ameliorată. A fost transportată cu ajutorul echipajului medical de urgenţă pentru continuarea monitorizării în spitalul din municipiul Slatina, unde este cu stare generală foarte bună şi urmează să fie externată, din datele care ne-au fost furnizate”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Citeşte şi Bilanţ vaccinare 23 februarie 2021. Aproape un milion de români s-au vaccinat măcar cu o doză

Valeriu Gheorghiţă: Se contraindică absolut efectuarea rapelului cu acelaşi tip de vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că în acest caz nu este recomandat ca rapelul să se efectueze tot cu serul produs de AstraZeneca.

„Se contraindică absolut efectuarea rapelului cu acelaşi tip de vaccin în cazul persoanei respective. De asemenea, foarte probabil că nu se mai efectuează rapel nici cu celelalte tipuri de vaccinuri, pentru că sunt precauţiuni ridicate la persoanele care au o reacţie anafilactică după orice tip de vaccin.

Deci, din acest punct de vedere, probabil că nu se va mai administra o doua doză de vaccin, categoric nu cu vaccinul de la AstraZeneca. Deci, aici, răspunsul este cât se poate de clar. În ceea ce priveşte doza a doua cu un alt tip de vaccin, cred că este mai prudent, la acest moment, să nu se administreze cea de-a doua doză”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Citeşte şi INSP: Tulpina britanică de coronavirus circulă deja în jumătate din județele ţării UPDATE

Bilanţul reacţiilor adverse înregistrate în ultima săptămână

„Evaluarea profilului de siguranţă din săptămâna 15-21 februarie 2021 – au fost raportate 1.288 de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, dintre care 87% au fost raportate pe platforma ANMDMR, restul fiind raportate direct la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacţii adverse post-vaccinale a fost de 41 de ani, cu extreme între 16 şi 85 de ani; dintre acestea, 66% au fost persoane de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, după cum ştim, 1.263 de reacţii au fost clasificate ca nesevere”, a mai precizat Gheorghiţă.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare şi până în data de 21 februarie au fost raportate 4.184 de cazuri de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, a menţionat medicul militar.