Valeriu Gheorghiţă anunţă ce vaccin este mai eficient împotriva ultimei variante mutante a virusului

Valeriu Gheorghiţă susţinele că datele Pfizer din SUA arata că, la 6 luni de la rapel se pastreaza la peste 91% protectia inclusiv fata de noua tulpina E484K. "Nu trebuie sa ne sperie sau sa intram in panica”, a afirmat Gheorghiță.

05 apr. 2021, 19:36
Valeriu Gheorghiţă anunţă ce vaccin este mai eficient împotriva ultimei variante mutante a virusului

Valeriu Gheorghiţă a avut prima reacţie despre noua tulpină E484K descoperită în România. „Este o mutatie care se regaseste si in tulpina braziliana si in tulpina africana. Este adevarat ca cele doua tulpini au o oareșicare rezistenta la vaccin, asta inseamna o eficacitate usor mai redusa a vaccinurilor disponibile in acest moment. Dar datele Pfizer din SUA arata ca la 6 luni de la rapel, se pastreaza la peste 91% protectia inclusiv fata de noua tulpina E484K. Nu trebuie sa ne sperie sau sa intram in panica”, a afirmat Gheorghiță.

El a ridicat totusi un semnal de alarma: trebuie castigata cursa contracronometru pentru vaccinare, astfel incat sa nu-i fie dat timp virusului sa dezvolte noi variante rezistente la vaccin. Riscul, daca populatia nu se vaccineaza, este ca „s-ar putea ca in urmatoarele luni sa nu avem eficienta dorita fara de tulpini”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă a anunţat, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire” , că din această săptămâna se va crește capacitatea de vaccinare iar timpul de aşteptare va fi mai mic.

Asftel, pentru a avea o campanie coerentă şi pentru ca oamenii să îşi primească doza pentru care au fost programaţi s-au adoptat soluţii de a mări capaciatea de vaccinare.

Ministerul Sănătăţii: „Vaccinurile anticovid NU sunt experimentale”. Precizări despre reacţiile adverse
„Nu ne dorim să dezorganizăm campania de vacinare. Ea trebuie să îşi menţină coerenţa. Începănd din această săptamână se va creşte capacitatea de vaccinare în fiecare cabinet, în fiecare centru. Lista de aşteptare pentru vaccinare cabinet se va comprima. Timpul de aşteptare va fi mai mic. Vor fi mai multe centre de vaccinare.

Noua variantă de coronavirus, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), se arată într-un comunicat remis AGERPRES, luni, de purtătorul de cuvânt al instituţiei academice, Codruţ Şerban.

Conform sursei citate, proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

”La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

Varianta mutantă din Japonia, rezistentă la vaccinuri, a fost descoperită în România