Valeriu Gheorghiță anunță dezastrul: La jumătatea lunii septembrie am putea avea iar peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi

Cazurile de COVID au început să crească în România în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

22 iul. 2021, 16:48
Valeriu Gheorghiță anunță dezastrul: La jumătatea lunii septembrie am putea avea iar peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi

Cu toate că vorbim de o creștere lentă, numărul infectărilor cu COVID ar putea trece de 1.500 pe zi la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a spus Gheorghiță.

Acum avem o creștere lentă, dar la un moment dat va veni o creștere exponențială. „În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a adăugat el.

Rata de imunizare colectivă în București și alte județe este de peste 60%. Cu toate acestea, e în continuare populație vulnerabilă nevaccinată care prezintă risc crescut de a se îmbolnăvi și a dezvolta forme severe și chiar decese.

Valeriu Gheorghiță spune că e posibil ca în septembrie să avem chiar și peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi.

„Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri țin de noi. Ține de fiecare, așa cum își estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătății noastre, ci și a celor din jurul nostru.

E posibil ca numărul de cazuri să fie mai mic, e posibil să fie mai mare, în funcție de ceea ce facem în perioada următoare. Dacă ne vom vaccina în număr mai mare, consecințele din punct de vedere al impactului pandemiei vor fi mult mai mici”, a mai spus Gheorghiță.